2013 m. spalio 7 d., pirmadienis

KELIONĖ Į SODŲ IR PARKŲ ROJŲ (WISLEY GARDEN) II DALIS

Dižiojoje Britanijoje sodininkyste domisi daug kas ir pačiais įvairiausiais būdais: masiškai lankosi parkuose ir soduose, buriasi į įvairiausias sodininkų draugijas, dalyvauja įvairiuose sodininkystės ir gėlininkstės šou.
   Pagal statistiką Didžiosios Britanijos Karališkosios sodininkystės  draugijos (TheRoyal Horticultural Society) nariais yra apie 250 000 žmonių.  Jie moka metinį mokestį, kuris naudojamas draugijos veiklai finansuoti ir jai priklausantiems sodams išlaikyti. Dar būtina paminėti, kad daugybė savanorių ir sodo draugų prisideda savo rankų darbu prie šių parkų gražinimo. Nenuostabu, kad soduose viskas bebrotiškai preciziškai išpuoselėta ir prižiūrėta, pradedant veja, medžiais, baigiant oranžerijomis ir gėlynais. 
Taigi  - Welcome to WISLEY !


 Vislio sodas yra didžiausias iš šiai draugijai priklausančių sodų. Jis užima 120! ha plotą ir yra netoli Londono, Siurėjaus grafystėje. Čia įsikūrusi draugijos centrinė būstinė. Šį sodą įkūrė verslininkas, mokslininkas, išradėjas ir žinoma užkietėjęs sodininkas, buvęs draugijos iždininkas Džordžas Fergiusonas Vilsonas (George Fergusson Wilson). Po jo mirties 1902 m., sodą įsigijo seras Tomas Hanbury (Thomas Hanbury), kuris 1903 metais jį padovanojo Karališkajai sodininkystės  draugijai. Sodas su 110 metų istorija.



Sodo veikla yra labai įvairiapusiška. Čia atliekami moksliniai tyrimai, pristatomi skirtingi sodo stiliai, įvairūs sodininkystės ir daržininkystės būdai, auginami augalai pardavimui, ir svarbiausia, užsiimama švietėjiška veikla, kuri yra, tikriausiai, pagrindinis šio sodo tikslas.  Žmonių čia niekada netrūksta. Priešingai, čia jų tikrai labai daug: mokinukai su užduočių lapais, mamos su vežimėliais, senjorai, atvažiuojantys čia ne tik pasivaikščioti, bet ir įsigyti pačių įvairiausių augalų, turistai iš viso pasaulio, fotografai su milžiniškais objetyvais. Bet kadangi teritorija didžiulė, stumdytis netenka. Visi išsibarsto ten, kurs juos labiausiai traukia. O kai pavargsta nuo viso to grožio, užsuka į pakeliui išsimėčiusias jaukias kavinukes. Nežiūrint to, kad įėjimas čia nėra pigus (apie 12 svarų t.y. apie 50 Lt vienam asmeniui), o atvykimas į šį sodą gana komplikuotas, žmonės ten plūste plūsta. 
Kelionei į šį žymųjį sodą pasirinkau būtent ankstyvą rudenį, nes labiausiai už viską norėjau pamatyti banguojančių dekoratyvinių žolių jūras. Nenusivyliau :) Čia jų buvo daugybė ir jos pasitiko iš karto, vos įžengus į šią milžinišką teritoriją.






Sodą puošia daugybė įvairiausių stilių, formų ir medžiagiškumo skulptūrų.





Milžiniškas šimtametis alpinariumas tikrai traukia akį savo įspūdingu dydžiu, augalų įvairove, čiurlenančiu upeliu. 





Užkopus į alpinariumo viršūnę, viską galima apžvelgti dar kartelį, o tada akims apraminti ir pulsui sumažinti pasivaikščioti Bonsų taku ir pamedituoti.



Sugrįžti į realybę padeda daržas. Daržas ir vaismedžių sodas, čia privalo būti. Grožis turi derėti su praktiškumu ir nauda. Tipiškas britiškas daržas: griežtas, tvarkingas, išpuoselėtas, su daugybe daržovių ir prieskonių rūšių. 




Sode kiekvienas vaismedis  beveik meno kūrinys. Špalerinės obelys ir kriaušės, tobulai išlankstytomis šakomis, taip ir kvietė ragauti savo vaisių. Beje, čia stovėjo traktorius su sodo gėrybėmis, ir kiekvienas panorėjęs galėjo eiti ir degustuoti šiųmetinio derliaus.







Pasigrožėti vaizdu ir nuostabiu, rudeniu kvepiančiu, oru atkeliaujame į pavilioną, iš kurio galima dairytis į gėlynus apačioje arba į ramią, švelnią pievą, visai primenančią mūsiškę, lietuvišką.





Neįmanoma nesižavėti tipiškais angliškais gėlynais, vadinamais Mixed Borders (miksborderiais - tikrai nežinau kaip šį terminą išversti). Tai mišrūs gėlynai, iš vienmečių ir daugiamečių gėlių. Šiuo metu ten karaliavo jurginai, rudeniniai astrai ir, žinoma, dekoratyvinės žolės. Be jų tiesiog negalima  :)








Tuo metu, kai buvau Vislyje, be čia jau matytų augalų, visu savo švelniu grožiu žydėjo ciklamenai, kuriuos mes dažniausiai įpratę regėti vazonėliuose. Jie tokie simpatiški ir, nors ir nedidukai, bet traukė prie savęs pasilenkti ir būtinai įamžinti.





O čia kartu su šiek tiek augesniais vėlyviais, ciklamenai džiaugiasi rudenine saule. 


Kai ką pasilikau desertui ir tas, kai kas, bus kitą kartą, tęsinyje :)

18 komentarų:

  1. Я не была ещё в этом саду. Красиво! Травы, действительно, великолепные! Спасибо, Ауксе!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Татьяна спасибо !
      Я еще напишу один пост про самое красивое, что я увидела в Вислей, -это цветники (море цветов и злаков) Питa Удольфa и Томa Стюар-Смиттa.
      Там действительно очень красиво. Советую :)

      Panaikinti
  2. Грушевые и яблочные деревья - просто мечта! Очень красивый сад. Спасибо за экскурсию.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Да, Олечка, яблони и груши просто шедевр :) Мне они очень понравились. Kокда - нибудь я попробую сделать что-то похожее. Они занимают мало места, красиво выглядят, снимать урожай с них одно удовилствие, и еще они могут быть живой изгородью. Вот сколько плюсов набралось :)

      Panaikinti
  3. Aukse, ačiū už nuostabias nuotraukas :) jau buvau pamiršusi, kaip viskas ten gražu. Iš tikro, daug kas pasikeitę, daug naujo - bet viskas taip gražiai tvarkoma ir užlaikoma.
    Betgi žinau, kad bus dar gražesnių paveiksliukų, ar ne? ;) pačius skaniausius kąsnelius dar ateičiai laikot... oj laukiam laukiam...

    Rasa

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rasa :) !
      Niekaip neprieinu prie tų pagrindinių nuotraukų, nes, atrodo, ir tą reikėtų įkelti, ir šitas visai įdomu :)
      O tie didieji gražieji gėlynai vis dar lieka neparodyti. Bet tuoj tuoj ateis laikas ir jiems :)

      Panaikinti
  4. Красиво! Все продумано, ухожено. У меня одни только восхищения, Ауксе! А ты говоришь, что на десерт припасла для нас еще лучше. ))) Неужели есть еще что-то лучше?!
    Цикламены, осенние крокусы и японские клёны - это что-то необыкновенное! Спасибо, Ауксе!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Танечка, ну я очень надеюсь, что то, что припасла, должно понравится :)
      Для меня это было таааак красиво, что муж ушел присесть на скамейку сказав :
      - Это будет надолго !
      :)

      Panaikinti
  5. Cudny ogród, piękne trawy, a cyklameny przeslicznie wygladają. Pozdrawiam.
    Gražus sodas, graži žolė, ciklameno atrodai gražiai. Jūsų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Giga, visada malonu skaityti Jūsų komentarus.
      Dziękuję, Giga, zawsze przyjemność przeczytać swój komentarz.

      Panaikinti
  6. Какие чудесные злаковые, люблю их!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vaje koks grožis! Džiaugiuosi už tavo širdį, kad teko realiai įkvėpti šio aromato :) Fantastiška kvapų ir grožio jūra. Pradedu svajoti ir aš ten nuvykti :) Turbūt vaikščiojot tris dienas mažiausiai, kol viską apėjote :) juokauju.. na lauksime tęsinio. Ir dar jūs su Rasa seniai galėjote vilniaus draugiją įkurti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Salma, būtina ten nuvažiuoti :) Tikrai verta, daro neišdildomą įspūdį.
      O dėl trijų dienų, tai, ko gero, tiek ir reikėtų, kad viską ten sąžiningai apžiūrėti ir apeiti :) Deja, teko tenkintis viena diena, vienam parkui. Sparčiu žingsniu ir didelėmis akimis, kad spėčiau bent dalį aprėpti to grožio.
      Šį savaitgalį, naudodamasi puikiu oru, ir prisimindama tavo puikias nuotraukas iš japoniško sodo Mažučių kaime, lankiausi ten. Dar reikia laiko, kad tas parkas įgautų tūrio ir brandos. Bet vis tiek buvo gražu ir smagu :)
      Tačiau vis užtrunku su tęsiniu. Bet tuoj tuoj... :)

      Panaikinti
  8. Ауксе, интересное путешествие в Висле. Мне понравились яблони, давно уже читаю и стараюсь запомнить, как выращивать яблони на шпалере, у меня 2 маленькие яблони подрастают и весной надо начинать их формировать.Ваши фото - прекрасная иллюстрация! Конечно, цикламены не в горшках, а в грунте- красота, я не могу их сохранить даже до весны, а тут целая поляна. Злаки тоже люблю, но они часто у меня вымерзают, нужны другие сорта. Жду продолжения!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, мне тоже очень понравились яблони на шпалерах. Снимала их с мыслью что, когда- нибудь я тоже побробую этот метод формировки. Рада, что Вам понравилось и может быть даже пригодится :)
      Уже два года я осенью сажаю цикламены в саду (у нас их продают и они как бы должны бы растить), но ничего не получается, они не растут и все. A тут я увидела такую красоту...
      Надежда, злаки у меня растут достаточоно хорошо. Вот уже три года не один из них после зимы не погиб. У Вас, наверное, какие - то чувствительные к холоду сорта. Надо их менять, чтобы иметь в своем саду эти чудесные растения :).

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...