2013 m. vasario 20 d., trečiadienis

PŪKENIS (TAMSIALAPIAI KRŪMAI)

 
Europinį pūkenį (Cotinus coggygria) pirmą kartą pamačiau viename iš vokiškų sodo žurnalų prieš gerą dešimtį metų. Tada tai buvo toookia egzotika. O dabar  jį tikrai galimą rasti beveik visose dekoratyviniais augalais prekiaujančiose vietose. Pūkeniai priklauso anakarkadinių  (Anacardiaceae) šeimai. Šie augalai atsparūs sausrai ir karščiui, nes tokios yra natūralios jų augimo sąlygos. Mėgsta kalkingą žemę, nors dirvai yra nereiklūs ir gali augti netgi rūgštesnėje terpėje. Pagrindinis reikalavimas - geras drenažas, kadangi gamtoje jie auga ant akmeningų kalnų šlaitų. Šią jų savybę galima išnaudoti praktiškai, t. y. sutvirtinti šlaitus.
 
 
Savąjį - 'Royal Purple' -  aš įsigijau visai neseniai. Jis mano sode baigia žiemoti trečiąją žiemą. Šios veislės lapai tamsiai raudoni, su violetiniu atspalviu. O rudenį jie labai gražiai nurausta. Savąjį pūkenį pirkau nediduką (apie 30-40 cm aukščio). Aš visada perku mažus augaliukus, kad augdami mano sode jie pamažu prisitaikytų prie esamų sąlygų. Aišku, norimo vaizdo reikia ilgiau laukti, bet taip aš galiu geriau pažinti augalą, išsiaiškinti jo poreikius. Pūkeniai per vasarą paauga ženkliai. Todėl dabar jo aukštis yra apie 2 m. Maksimalus augalo aukštis apie 3 m, o plotis 1,5-2 m.
 
 
Tiesa, jaunos šakelės po žiemos visada šiek tiek apšąla, bet tai jokia problema. Stipriau genimas pūkenis išskleidžia žymiai didesnius lapus. O šie tikrai labai gražūs. Pūkeniai ištveria iki -20 laipsnių šaltį, bet šaknys neiššąla. Todėl kartais šaltis padaro tai, ko dažnai sodininkas nesiryžta gera valia daryti :).
Pūkenius, purpuriniais lapais, geriau auginti gerai saulės apšviečiamoje vietoje, kad šie nepažaliuotų.
Žydi pūkeniai birželio - liepos mėnesiais, ant trimečių ir senesnių šakų. Todėl savojo pūkenio žydėjimo visu grožiu dar nesulaukiau. Buvo keletas žiedynų, bet tik apatinėje krūmelio dalyje. Tad dar viskas priešaky. Gal šiemet jis mane pradžiugins savo puriomis žiedynų kekėmis ir pateisins savąjį pūkenio vardą :).
Jeigu pūkenį stipriai nugenėsime (paliekant 10-15 cm stabarėlius), jis nežydės, tačiau užaugins žymiai didesnius lapus. Taigi galima rinktis žiedai ar lapai :).
 
 
Po žydėjimo tokie pūkų kamuoliukai išlieka dar labai ilgai, iki pat rudens.
 
 
Pavasarį pūkenis nepuola sprogti vos atšilus orams. Jis iš lėto  skleidžia savo raudonai violetinius lapus.
  
 






Rasos ar lietaus lašeliai ant pūkenio lapų virsta meno kūriniu. Jie taip gražiai atrodo, kad negali atsižiūrėti. O rūkas pūkenį įvelka į sidabrinį drabužį.
 
 
 
Nei ant vieno krūmo lapų vandens lašai neatrodo taip nuostabiai, kaip ant pūkenio.
 


 Ir sniegas pūkeniui tinka prie veido :).


Auginu savo sode ir žalialapį pūkenį, bet jis dar labai nedidukas ir todėl ne itin išvaizdus. Bet turi vieną man labai patinkančią savybę. Rudenį jis nusidažo nuostabia raudona spalva. Jo triumfo valanda dar išmuš, kai rasiu jam nuolatinę gyvenamąją vietą :).
 
Informacijos apie pūkenių auginimą radau: http://www.sodospalvos.lt/Sodas-700

26 komentarai:

  1. Znam i mam tą roślinę, jest bardzo ładna. Śliczne zdjęcia z kroplami wody na liściach. Pozdrawiam.
    Ir aš žinau, šis augalas yra labai gražus. Mielos nuotraukos vandens lašelių ant lapų. Tavo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Giga, ačiū už komentarą. Kai buvau šią vasarą Lenkijoje mačiau, kad šis augalas ten labai populiarus.
      Geros dienos !

      Panaikinti
  2. Auksė, очень красивая Скумпия кожевенная! Я тоже люблю растения с красными листьями. Давно смотрю на скумпию в садовом центре OBI, но останавливает меня ее низкая зимостойкость. Возможно и приобрету, буду утеплять на зиму. Отличные фото, особенно с каплями дождя.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, спасибо.
      Mне кажется не надо боятся низкой зимостойкости скумпии. Она у меня зимует уже третью зиму. Укрывала я ее ветками ели только в первую зиму. А сейчас не утруждаю себя этим делом, потому что подмерзают только молодые ветки. Можно мулчировать корни скумпии, чтобы не вымерзли, а ветки за лето прекрасно отрастают и листья бывают еще красивее. Скумпию можно обрезать весной до 15 cm, она даст прекрасный прирост, только цвести не будет. Но главная ее красота - это листья, можно обойтись и без цветов :).

      Panaikinti
  3. Aukse, изумительные фотографии. В каждой свой особый микро мир. Даже капельки как маленькие жемчуженки. И настроение особое во всех фотографиях. Весеннее.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Кая, большое спасибо за теплые слова ! На этом растении, капли воды выглядят особенно красиво, я не могла перестать их фотографировать после каждого дождя :).

      Panaikinti
    2. labas aukse kur galima gauti pukeni867080028

      Panaikinti
  4. What a lovley garden is it yours?And lovely pictures to.
    Hugs from me!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Уникальная красота! Насыщенный красный тон листьев этого прекрасного растения удачно контрастирует с зеленым фоном соседних растений. Замечательные Фото с каплями дождя и со снегом))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Алла, спасибо. Мне очень приятно, что вам понравились мои фотографии. Это растение умеет притягивать взгляды :).

      Panaikinti
  6. Очень понравился этот Pukene,записала себе название,завтра едем в ботанический магазин,если увижу,то куплю,у нас как раз земля известковая.
    Фото чудесные,особенно,капельки на листочках!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Аллочка, на русском это растение называется Скумпия кожевенная. Листья у него действительно как кожанные и наверное потому капли воды на них выглядят очень красиво.
      Kак удалась поездка в садовый магазин ? Что сейчас в Провансе "на волне" ? Какие растения самые популярные ?

      Panaikinti
  7. Ауксе, ты так красочно и любовно описываешь свои растения, что я очень огорчаюсь, что у меня нет своего садика. :) Спасибо за волшебные фото!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Танечка, спасибо. Я абсолютный маньяк своего сада и своих растений :). Иногда может быть я слишком даже этим увлечена, но ... У каждого свои недостатки :).

      Panaikinti
  8. Да разве это недостаток?! Ты же созидаешь - садишь деревья, разводишь великолепные цветы, улучшаешь Землю! Земляне должны быть благодарны таким благородным людям. Это мое искреннее мнение, Ауксе.

    AtsakytiPanaikinti
  9. buvo šalta žiema... Gal dengėte savo pūkenį, ar jis apšąla nedaug? Šiuo metu labai rimtai svarstau jo kandidatūrą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pūkenis - gera kandidatūra kiekvienam sodui :).
      Savąjį pūkenį dengiau tik vieną kartą, pirmus metus po pasodinimo. Šią žiemą jo nedengiau (todėl, kad jau visai nemažas užaugo). Manau jis šiek tiek apšals, bet nieko baisaus. Apgenėsiu ir vėl bus kaip naujas :). Jį galima nugenėti paliekant vos 15 cm stabarėlius, jis atžels, bet nežydės. Bet bus stambesni lapai.
      Svarbu, apmulčiuoti šaknis, taip apsaugant augalą nuo visiško iššalimo, o šakas per sezoną jis puikiausiai ataugina.

      Panaikinti
  10. Sveiki,aš taip pat auginu pūkenį ir labai juo džiaugiausi.Bet staiga pradėjo vysti jo lapai,tarsi džiūti pradėjo.Niekur nerandu informacijos kas jam galėjo nutikti.Įtariu,kad gal nudegė kai žolę laistėm.Gal jūs galėtumėt patarti kaip jį atgaivinti. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,aš taip pat auginu pūkenį ir labai juo džiaugiausi.Bet staiga pradėjo vysti jo lapai,tarsi džiūti pradėjo.Niekur nerandu informacijos kas jam galėjo nutikti.Įtariu,kad gal nudegė kai žolę laistėm.Gal jūs galėtumėt patarti kaip jį atgaivinti. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Rasa,
      labai gaila, bet tikriausiai negalėsiu Jums padėti, nes niekada nesusidūriau su panašia problema. Vasarą manasis pūkenis niekada neturėjo jokių bėdų. Nemanau, kad galėjo pakenkti laistymas. Vienintelė mintis, kad gali būti pažeistos augalo šaknys. Gal bandyti jį iškasti (būtinai drėgnu oru) ir apžiūrėjus šaknis perkelti į kitą vietą. Žinoma, jeigu augalas nėra labai didelis.
      Nesu botanikė, todėl ir patarti galiu tik iš savo asmeninės patirties :)

      Panaikinti
  12. Labas, Aukse. Turim siuos krumus ir labai dziaugiames, bet jie taip subujojo, kad pasidare tikra kose kartu su miskantais :) Sakykit, gal zinot ar galima nugeneti apatines sakas ir formuoti ji kaip vienastiebi augala? Buciau labai dekinga uz informacija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Snieguole, žinoma, kad galima. Tik dabar, rudenį to nereikėtų daryti. Pavasarį, kai pradės sprogti lapai, genėkite kokia norite forma. Aš savųjų aptines šakas taip pat šiemet nukirpau.

      Panaikinti
  13. Sveiki. Nors aprašymuose apie pūkenius nėra akcentuojama, kad jie serga kokiomis ligomis, tačiau mano raudonlapio šakos jau trečias metas apsamanoję. Pastebėjau, kad žydi negausiai ir lapai smulkūs. Niekada jis nebuvo genėtas, gal reiktų išgenėti? Kokiu metų laiku geriausia tai atlikti. O gal yra dar kokių būdų jį atgaivinti?

    AtsakytiPanaikinti
  14. ruosiuosi isigyti pukeni tik labai smalsu kaip sparciai per sezona jis paauga ?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...