2013 m. spalio 18 d., penktadienis

KELIONĖ Į SODŲ IR PARKŲ ROJŲ (PIET OUDOLF IR TOM STUART-SMITH) III DALIS

Na štai ir žadėtas desertas  iš Wisley parko :)
Tai buvo mano tikslas. Pamatyti garsių kraštovaizdžio dizainerių Piet Oudolf ir Tom Stuart - Smith ne mažiau garsius darbus. Tiksliau mažąją jų darbų dalį (nes dirba šie žmonės labai produktyviai ir efektyviai). 
Ką iki šiol buvau mačiusi tik knygų iliustacijose ir interneto platybėse, tapo realiu, apčiuopiamu ir apžvelgiamu vaizdu. Ką galiu pasakyti - aikčiojau, vėl aikčiojau, ir žavėjausi :).


2001 metais, Karališkosios sodininkų draugijos (RHS) užsakymu, olandų kraštovaizdžio specialistas Piet Outdolf sukūrė, šį tą, iš esmės kitokio ir gana naujo. Juk tai buvo prieš dvylika metų ! Sodas Vislyje turėjo savo tradicinį dvigubą mišrųjį gėlyną (miksborderį), o Piet Outdolf suprojektavo kitokią tokio gėlyno versiją su natūralistiniu ir šiuolaikišku požiūriu. Jis kitaip pažiūrėjo į augalų susodinimą ir tam tikrų augalų grupių derinius kartojo per visą gėlyno ilgį. O gėlynas toks visai nemažas. Tai dvi 150 m ilgio ir 12 m pločio juostos, atskirtos plačiu (6 m) žalios vejos taku. Formalus Edvardo epochos gėlynas (borderis) buvo renovuotas ir pritaikytas XXI a. Žinoma, reakcijos ir nuomonės apie šiuos gėlynus buvo pačios įvairiausios. Būta ir tam tikrų problemų, tai - sausokas dirvožemis ir vietinių triušių bendruomenė. Dabar šios problemos jau praeityje. Tikrai nežinau, kaip tos problemos buvo išspręstos, bet augalai per dvylika metų puikiai suvešėję. Man labai įdomu būtų sužinoti, kaip tuos gėlynus prižiūri. Juk per tiek metų, kai kuriuos augalus tikrai reikėjo persodinti, atjauninti, juk tai ne krūmai ar medžiai. Žinoma, ten parinktos tokios daugiametės gėlės, kurios vienoje vietoje gali augti ilgai. Bet juk jos skirtingos ir yra nevienodo augumo, turėtų pradėti gožti viena kitą ir pan. Kaip visa tai vyksta, man išliko paslaptimi, be to ir nebuvo kada per daug gilintis, nes norėjau kuo daugiau fotografuoti, kad žiemą turėčiau kur semtis įkvėpimo :)
Gėlynas prasideda Vaisių kalvos (Fruit Mount) papėdėje ir pamažu leidžiasi žemyn, oranžerijos link.


 Jautiesi, lyg vaikščiotum pievoje esančiu taku.


Daugiau nei 16 000 augalų jūra banguoja vėjyje ir užburia savo  spalvų ir struktūros tobulumu. Gėlynas suskirstytas į 66 įstrižas juostas, po 33 kiekvienoje pusėje. Tačiau, kai žvelgi į jį, jokios geometrijos nesimato. Tai tiesiog augalijos spalvų simfonija su subtiliais spalvų pasikartojimais.


Vienur žėri ryškūs auksiniai saulainių žiedai, kitur ramus mėlesų mėlynumas, o visą spalvų chorą valdo dekoratyvinių žolių ažūrinis rusvumas.



Niekaip negalėjau atsižiūrėti į skaidrią, švelnią ir struktūrišką augalų kompoziciją. Kaip reikia mokėti jausti ir pažinti augalus, kad šitaip juos sudėlioti. Piet Oudolf - tikras augalų genijus.



Sodrūs ir šilti šilokų, veronikūnų lapų ir rūgčių žiedų atspalviai dera su šaltu vyno raudonumo pūkenių lapų spalva.



Rūgčių žiedai ir smailiažiedžių lendrūnų šluotelelės - puikus derinukas :)


Jau baigę žydėti, bet vis dar palaikantys gerą formą, Raselo gumbenės ir veronikūnų žiedynai, sudarė puikią kompaniją visu gražumu besipuikuojančiam kemerui. Čia yra vienas iš pagrindinių Piet Oudolf triukų. "Mirę" t. y. nužydėję augalai (jų sėklų dėžutės) turi atlikti esetinę funkciją, teikti pasigrėjimą viso sezono metu. Jie gražūs savo struktūra ir spalva. Norėčiau pamatyti šiuos gėlynus lapkričio mėnesį, kai lieka vienos - rudos - spalvos visi įmanomi atspalviai ir matomi kiekvieno augalo architektūriški griaučiai.



Tęsiant tą pačią mintį, pastebėjau likusius nuo vasaros dekoratyvinio česnako ir Didžiosios zundos žiedynus. Jie sezono eigoje turėjo lyderio teises, o šiuo metu sudarė foną kitiems augalams. Taip kaitaliodamiesi tarpusavyje, užleisdami vienas kitam vadovavimą, išlaiko gėlyno visumos grožį. Manau, kad čia įspūdinga visais metų laikais. Nors pats grožio pikas yra rudenį. Dekoratyvinių žolių žavesys atsiskleidžia būtent šiuo laikotarpiu.



Kraujalakių žiedynų bumbuliukai pro melvenių rūką, atrodė pasakiškai gražiai.




Visi augalai rudeniškoje saulės šviesoje atrodė puikiai, bet fotogeniškiausios tądien buvo soruolės (Pennisetum macrourum). Jos nerūpestingai mojavo savo puriomis uodegėlėmis, lyg sakydamos: fotografuokite mane, fotografuokite :) Gaila, bet  šios gražuolės pas mus nežiemoja (jos kilusios iš Pietų Afrikos).



Įspūdingos ilgų gėlynų juostos, įrėmintos šonuose augančių krūmų ir medžių, leidosi slėniu žemyn, nukreipdamos žvilgsnį į Wisley sodo karūnos brangakmenį - oranžeriją - Bicentenary Glasshouse. Šis milžiniškas 12 m aukščio statinys buvo pastatytas sodo dviejų šimtų metų jubiliejaus proga. Ir jis yra tikrai efektingiausias iš visų čia esančių. Oranžeriją supa Tom Stuart - Smith sukurti želdynai. Jis atkartojo gaubtas pusmėnulio formas, būdingas  šio, katedrą primenančio, stiklinio pastato sienoms.  Tom Stuart - Smith - pasaulinio lygio kraštovaizdžio specialistas, derinantis tarpusavyje natūralumą ir šiuolaikiškumą.






Tuo metu čia tiesiog šėlo kemerai. Iškėlę aukščiau visų savo galvas, jie rodė savo didybę.


Kemerų ryškumą bandė slopinti gausiai žydinčios saulainės ir peržydėję veronikūnų žiedynai, bei dekoratyvinės žolės.


Gėlynų siautulį ramino griežti skroblų gyvatvorių intarpai ir bokštai.




Tom Stuart - Smith sukurti želdiniai labai darniai susilieja su Piet Oudolf gėlynu. Juos sieja ta pati "Olandiškosios bangos" gija, panašus požiūris į augalus ir jų panaudojimo galimybes.
Šalia oranžerijos veši prerijų pieva. Informacinis stendas byloja, jog pieva yra nelaistoma ir netręšiama. Ji savo natūralumu apjungia visos šios erdvės bendrą idėją. Gamtoje viskas gražu.





Iki ašarų nesinorėjo iš čia išvažiuoti. Norėjosi viską išlaikyti atmintyje ir atspėti šio grožio paslaptį.


Informacijos šaltiniai:
http://www.rhs.org.uk/gardens/wisley
Piet Oudolf "Landscapes in Landscapes"

23 komentarai:

  1. Vaje kaip gražu ir kiek visko daug. Labai tave suprantu Aukse - iki ašarų gražu ir šilta. O į oranžeriją buvo galima įlysti? Ačiū už įdomų pasakojimą ir puikų šio subtilaus grožio perteikimą. O paslaptis mano manymu turbūt paprasta - reikia mokėti stebėti ir kopijuoti gamtą.. gražios dienelės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Salma, į oranžeriją buvo galima patekti, bet diena buvo man per trumpa :) Taip ten ir neužėjau, nors aplink ją išvaikščiojau. Labai knietėjo dar įkišti nosį į knygyną ir augalų parduotuvę. Žodžiu vienos pagundos aplinkui :)

      Panaikinti
  2. Kažkas nerealaus!!! Ačiū, Aukse, kad pasidalinote!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Halina, labai džiaugiuosi, kad Jums patiko . O ten išties labai gražu :)

      Panaikinti
  3. Labai įdomu kaip atrodo prerijų pieva šiuo metu? Jei turite bendrų nuotraukų, būtinai pasidalinkite. Koks Jums pirmas įspūdis? Ji, priešingai nei Tom'o ir Piet'o gėlynai buvo įrengta iš sėklų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sandra, dar ir dar peržiūrinėjau nuotraukas ir bandžiau prisiminti tą ribą, kur baigiasi Tom Stuart gėlynai ir prasideda prerijų pieva. Ji taip gerai užmaskuota, kad ją suvoki tik per augalų asortimento pasikeitimą. Prerijų pieva tuo metu nebuvo labai spalvinga. Ji stipriau rudenėjo ir joje nebuvo ryškių spalvų, kurios iš tolo švietė Tom'o gėlynuose. Aš tuomet nežinojau, kad čia tokia yra. Ji man pasirodė tokia natūrali ir tikra, kad net buvo šovusi mintis, jog čia paliktas gabalas tikros vietinės pievos. Dabar suprantu, kodėl, nes ji sėta, o ne susodinti augalų daigai. Ačiū už šią įdomią detalę.
      Aš įkelsiu dar nuotraukų, bet jų nebus daug, nes tuo metu, kaip tik susivokiau, kad diena jau gerokai įpusėjo, o mes dar turim suspėt į knygyną, augalų krautuvę ir autobusą. Teko paskubėti ir keliauti išėjimo link.
      Ačiū, kad užsukote į svečius :)

      Panaikinti
  4. Ogród jest wspaniały, z dużą ilością pięknych roślin i zadbany, jak to ogrody w Anglii. Dziękuję za pokazanie go i pozdrawiam.
    Sodas yra nuostabus, su daug gražių augalų ir gerai prižiūrimi, kaip sodų Anglijoje. Dėkojame, kad parodytų jį ir sveikinu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, iš tiesų, sodai Anglijoje yra puikiai sutvarkyti ir turi daugybę nuostabių augalų. Yra iš ko pasimokyti :)

      Panaikinti
  5. Ауксе, спасибо за такое удовольствие! Травы, травы, травы! Их не хватает в моём саду!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Татьяна, в моем их тоже не густо. Весной дружно будем расширят ассортимент декоративных трав в своих садах :)

      Panaikinti
  6. Необычный сад, но какие красивые пейзажи создают правильно подобранные дизайнерами травы и цветущие растения! Иногда кажется, что ты где-то посреди лугов или в степи. Спасибо, Ауксе, за прогулку по саду, в который я вряд ли попаду. )))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Танечка, это совсем неподалеку от Лондона. Если будете там, можно заскочить и сюда :)

      Panaikinti
  7. Изумительный парк Висли! Как вам, Ауксе, повезло там побывать. Травы, злаковые и декоративные, осенние цветы, ухоженные дорожки и пруд.... красота!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, мне так не хотелось оттуда уезжать :)
      Я думала, как научится сделать хоть маленькую часть той красоты в своем саду. Вся зима впереди, будем планировать :)

      Panaikinti
    2. Да, невольно задумываешься, когда же свой собственный сад будет хоть чуточку похож на английский!

      Panaikinti
    3. Александра, главное что мы знаем к чему надо стремится :)

      Panaikinti
  8. Beautiful photographs, wonderfully garden tour. Wonderful blog!
    Can I find it in your relations with Lithuanian gardens?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Eva, thank you very much for your kind words :)
      I am pleased that you have become my blog follower.
      In my blog I wrote and I will write about the most beautiful parks in Lithuania. You can find it here:
      http://manogardenstories.blogspot.com/2012/10/uzutrakio-dvaro-parkas.html
      http://manogardenstories.blogspot.com/search/label/Lentvario%20dvaro%20parkas
      http://manogardenstories.blogspot.com/2012/10/lentvario-dvaro-parkas-i-dalis.html

      I hope you like it :)

      Panaikinti
  9. Så vackert! Att bara ha en enda liten planta är inte nog, inte ens i en liten trädgård. Man måste ha många av samma sort.
    Tack för de fina bilderna.
    Birgitta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Birgitta, tack för ditt besök.
      Jag är glad att du gillade mina bilder.

      Auksė

      Panaikinti
  10. Wonderful garden. I like a lot of flowers and colors.
    Greetings

    AtsakytiPanaikinti
  11. tobula vieta poilsiui! Tarp tokių gėlių galite atgauti jėgas.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...