2012 m. spalio 16 d., antradienis

MARKUČIŲ PARKAS ARBA "PUŠKINOVKĖ"

Kaya, это для тебя :).
Šis įrašas skiriamas Kajai (Kaya), blogo http://kayamyhappiness.blogspot.com autorei.
 
Nežinau kodėl, bet kartais man netikėtai pamatyti vaizdai sukelia kažkokias asociacijas ir mintis. Bežiūrinėdama Kajos blogą dar rugsėjo mėnesį, pamačiau šią nuotrauką:
 
Не знаю почему, но иногда, неожиданно увиденные мною образы, создают у меня некоторые ассоциации и мысли. Когда еще в сентябре, я смотрела блог Каи, я увидела вот эту фотографию: 



Nežinau kodėl, šis tvenkinys man priminė Markučių parko tvenkinį. Komentare aš Kajai užsiminiau apie tai. Tai labai keista, bet ji, pasirodo, yra jame buvusi ! Nieko čia nebūtų neįprasto, tik maža smulkmena, Kaja gyvena JAV, tolimojoje Jutoje. Ši nuotrauka daryta kalnuose, o tvenkinukas vadinasi "Green Pond".
Būna mažų stebuklų :).
Tada aš pagalvojau, kad būtinai nuvažiuosiu į Markučių parką, dar liaudiškai vadinamą "Puškinovkę", paieškoti to rakurso, kuris primintų šį tvenkinuką.

Не знаю почему, но этот пруд напомнил мне пруд в парке Маркучяй. В комментариях я упомянула Kae об этом. Это очень странно, но оказалось, что Кая здесь уже была ! Ничего тут не было бы странного, но одно но, Кая живет в США, в Юте. И эта фотография была сделана там в горах, а пруд называется "Зеленый пруд".
Оказывается бывают маленькие чудеса :).
Тогда я подумала, что обязательно пoеду в парк Маркучяй (eще его у нас называют "Пушкиновкой"), и поищу тот ракурс, который мне его напомнил.
 

Gaila, nebuvo saulės, todėl spalvos kiek niūrokos. Bet tikriausiai būtent toks šio tvenkinio vaizdas sukėlė man tas panašumo asociacijas :).

Очень жалко, что не было солнца, поэтому краски немного хмурые. Но наверное, вот из за такого образа у меня возникли ассоциации похожости.

Извините, кто читал меня на русском языке. Я не очень то сильный переводчик :). Но старалась, чтобы Вы могли понять суть этой истории с фотографиями и ассоцияциями :). Трудно как то все это звучит, но я надеюсь, что Вы меня поняли :).  

Кая, я думаю виртуальная прогулка по знакомой  "Пушкиновке" Вам  понравится :). 
 
O dabar šiek tiek apie Markučių parką.
Markučių apylinkės žymios savo gražiu kraštovaizdžiu. Jeigu gilintis, tai šios vietovės istorija nueina net į XIV a. Bet mane labiau domina pačio parko istorija. O šis buvo sukurtas XIX a. Jo autorius buvo inžinierius Aleksejus Melnikas (inžinierius, generolas, geležinkelių tiesimo specialistas, atvykęs į Vilnių tiesti geležinkelio Peterburgas – Vilnius).  1867 m. jis pradėjo čia statyti gyvenamąjį namą ir  užsibrėžė  padaryti angliško stiliaus parką (tikriausiai tuo metu buvo tokia mada  :). Parkas turėjo būti apie 15 ha. Jame buvo pasodinta apie 1000 medžių ir krūmų, buvo didelis sodas. Parkas buvo aptvertas medine tvora, kuri iki šių dienų neišliko.
Šiuo metu parkas užima 8 ha. L. Januškevičiaus knygoje "Lietuvos parkai" radau išvardintus medžius, augančius šiame parke, tai - vietinės medžių rūšys (mažalapė liepa, paprastasis klevas, uosis, ąžuolas, kalninė guoba, karpotasis beržas ir kt.) ir 13 rūšių svetimžemių medžių: uosialapis klevas, pensilvaninis uosis, didžialapė liepa, Ziboldo obelis ir kt.
 Bent iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad čia daugiausia klevų. Nes parkas rudenį visas auksinis.

 
 
Parkas turi išskirtinį reljefą. O jo puošmena, žinoma, tvenkiniai, kuriuos galima apžvelgti iš skirtingų pusių. Iš viršaus
 
 
ir apačios,
 
 
vaikščioti takais,
 
 
kilti ar leistis laiptais,
 
 
 
ir gėrėtis, gėrėtis, gėrėtis.
 
 
 
Tarp dviejų tvenkinių yra gana siauras praėjimas.
 
 
 Pasakojama, kad "Du tvenkiniai neišsekdavo net karščiausiomis vasaros dienomis, nes juos nuolat maitino ir papildė čia pat esą šaltiniai, kurių vanduo, pratekėjęs per tvenkinius, gilia raguva nubėgdavo į Vilnelę":
Kodėl ši vieta dar vadinamas "Puškinovke" ? Kas bendro tarp Markučių dvaro ir garsaus rusų poeto Aleksandro Puškino, kurio garbei čia įkurtas muziejus ?  Kaip Markučių dvaro istorija yra susijusi su garsaus rusų poeto Aleksandro Puškino vardu ?
 
 
Nors garsusis poetas A. Puškinas niekada nėra apsilankęs nei Lietuvoje, nei Vilniuje, bendra tai, kad jo jaunesnysis sūnus Grigorijus Puškinas 1883 m. vedė Aleksejaus Melniko dukrą Varvarą Melnikovą - Moškovą. Markučių dvarą tėvas  jai buvo padovanojęs kaip kraitį jau 1875 m.  Nors Grigorijaus ir Varvaros Puškinų vestuvės įvyko Vilniuje, tačiau jie ne iš karto čia apsigyveno. Pradžioje jie gyveno Michailovskoje, o 1899 m. persikraustė į Markučius. Iš Michailovskoje į Markučių dvarą atkeliavo nemažai poeto A. Puškino asmeninių daiktų, knygų, kuriuos šeimininkai labai saugojo.  Po vyro mirties, Varvara Puškina ketino savo namą paversti poeto muziejumi ir taip išsaugoti A. Puškino  relikvijas. Markučių dvaras buvo jos nuosavybe iki pat mirties 1935 m. Jos rūpestis veltui nenuėjo. Dabar čia veikia A. Puškino muziejus, kur galima pamatyti autentiškus, jam priklausiusius daiktus, pajusti tuometinio Markučių dvaro nuotaiką.




















 
Grigorijus Puškinas ir Varvara Puškina yra palaidoti šeimyninėse kapinaitėse Markučių parke, šalia Šv. Varvaros koplyčios.
 
 
 Koplytėlė buvo pradėta statyti 1903 m., o baigta 1906 m. Man ji panaši į mažą cerkvę.
 
 
Tai štai tokia "Puškinovkės" ir mano istorija.
Man Markučių parkas ir ruduo neatsiejami. Prisipažinsiu, bet kitu metų laiku aš net neesu buvusi šiame parke. Reikės pasitaisyti :) ir aplankyti jį pavasarį, kai šlaitai mėlynuos nuo žibuolių žiedų. 

Кая, привет из Литвы !



Rašydama šį įrašą naudojausi:

http://www.miesteliai.lt/miestas/vilnius/objektas/markuciu-parkas.html

http://www.vilniausmuziejai.lt/a_puskinas/markuciai/index.htm

http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=2419

22 komentarai:

  1. Очень красивый парк, волшебный!
    И хорошо, что нет солнца, так выходит печально и задумчиво, по-осеннему грустно и спокойно.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Да, Надежда, наверное Вы и правы. Спокойствия и немного грусти, как соли в супе, должно быть. Без нее жизнь не так вкусна.
      По филосовски как то получилось :).
      Спасибо Вам и хорошего дня !

      Auksė

      Panaikinti
  2. Nuostabios nuotraukos!!!
    Gėda prisipažinti, kad gyvendama Vilniuje niekada nebuvau šiame parke, šio Jūsų pranešimo dėka būtinai aplankysiu!
    Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Halina, ačiū labai !
      Oi kiek dar daug vietų Vilniuje, kur aš dar nebuvau :). Bet pamatyti kažką naujo niekada nevėlu. O Markučiai rudenį labai gražūs ! Dar jei termosą karštos kavos su savimi turėti, tai ten galima ir ne vieną valandą praleisti :). Verta užeiti ir į muziejų.
      Linkiu sekmės ir gražių įspūdžių !
      Auksė

      Panaikinti
  3. Labai gražu, ir gerai ištyrinėti istoriniai šaltiniai.
    Deja, turiu irgi prisipažinti, kad, gyvendama mažiau nei už 10 km, nesu čia dar buvusi
    Ačiū, Aukse...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rasa, lyg ir žadama bobų vasara šią savaitę, tinkamas laikas išvykai ;).
      Na o kalbant apie istorinius šaltinius, tai informacijos apie Lietuvos parkus yra taip mažai. Kartais visai noriu pasijusti lyg kokia studentė ir nudrožti į Mažvydo biblioteką istorijos ieškoti :). Tik va to laiko vis maža...
      Gražios dienos!
      Auksė

      Panaikinti
  4. Красивый парк, интересная экскурсия. Фотографии чудесные, а 5,10 хочется выделить)).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Отражения все еще не такие, как я хотела, но я рада что Вам, Аля, понравилось :).
      Хорошего дня !

      Auksė

      Panaikinti
  5. Ауксе, изумительные фотографии, мне понравились отражения в воде! Не удивительно, что фото в другом блоге напомнил вам этот парк.
    Я передаю вам кубок "За красивый сайт", ваш сайт достоин награды.Поздравляю!
    Взять его вы можете здесь:http://nadezda-garden.blogspot.com/2012/10/blog-post_16.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, большое Вам спасибо ! Я польщена и очень горжусь этой наградой !

      Auksė

      Panaikinti
  6. nuostabi ekskursija ir istorija, nuotraukos labai naturalios, puikiai atspindi laikmeti.. aciu Aukse.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Salma, džiaugiuosi, kad patiko. Dar nesinori, kad šis auksinis ruduo išeitų, bandau jį "gaudyt" :).
      Gražios dienos!

      Auksė

      Panaikinti
  7. Очень красиво, и фотографии чудесные, и с русским все очень хорошо!
    Я, к сожалению, литовского совсем не знаю, и думала, как же оставить комментарий у вас? Может быть English подойдет?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Спасибо, Ирина, что успокоили, что с русским у меня не не так уж и плохо :). Вспоминаю, что учила в школе :).
      Очень рада, что Вам понравились мои фотографии.
      Kомментарии Вы лучше пишите на русском, на нем мне легче общаться :).
      Красивого Вам дня !

      Auksė

      Panaikinti
  8. Svabu, kad noro būtų rinkti tai informacijai :) kas žino, gal kada susirinks pakankamai info ir knygai - kodėl gi ne? tiek nedaug tos naudingos informacijos lietuvių kalba apie sodus ir jų kultūrą
    Geros dienos

    AtsakytiPanaikinti
  9. Красивый парк, красивая осень...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dictates to others rather than involving them in the decision making. 립카페

    AtsakytiPanaikinti
  11. Excellent site you've got here.. It's hard to find high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! 룰렛

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...