2016 m. balandžio 12 d., antradienis

KROKŲ FIESTA


















Pirmieji žiedai, po snieguolių, atnešantys spalvų į sodą - tai mano mylimi krokai. Mieli mažuliai, į kuriuos sunku pavasarį atsižiūrėti. Jie nereiklūs, mėgsta saulėtas ar dalinai užpavėsintas vietas, o svarbiausia, kad dirva nebūtų užmirkusi. Žydi pakankamai ilgai, apie dvi savaites ir ilgiau, jeigu oras labai nesušyla. Pirmieji pavasariniai žiedai nelabai mėgsta būti kaitinami kaitrios! saulės, jie mėgaujasi saikinga pavasarine šiluma. Tada ir žydi ilgiau. Aną savaitę, kai dieną buvo plius aštuoniolika, pastebėjau, pavytusius krokų žiedų kraštelius.
Auksuotieji, pavasariniai, tomasinio ir kitokie krokai kiekvieną pavasarį labai laukiami. Dažnai būna, kad jie gražiai pradeda skleistis, o tada ima ir užeina sniegas, sugrįžta šaltukas. Bet jie stiprūs, kantrūs ir atsparūs pavasarinėms orų išdaigoms. 
 Vieni pirmųjų pastaraisiais metai pradeda žydėdti Crocus sieberi  'Firefly'. Jie mano sode startuoja beveik kartu su snieguolėmis. Šiaip krokų žydėjimo pradžia labai priklauso nuo vietovės mikroklimato: kur daugiau saulutės, užuovėjos, ten greičiausiai nutirpsta sniegas, pradžiūsta ir įšyla žemė ir ima lįsti iš žemės krokų nosytės. Aplink dar gali būti sniego, o mažyčiuose nutirpusiuose žemės lopinėliuose puikuotis spalvoti krokai.






Man labai patinka gelsvai oranžinės ir švelniau violetinės spalvos derinys išorinėje žiedo pusėje.



Krokus 'Firefly' pasodinau šalia snieguolių. Jie labai gražiai papildo vienas kitą.


Šalia auga šaltesnio melsvo atspalvio krokai Crocus chrysanthus arba auksuotieji krokai  'Blue Pearl'. Jie tokie pat gražūs, kaip ir jų pavadinimas. 


Kai žiedai skleidžiasi jų spalva tikrai primena melsvus perliukus.


Aplink krokus nuolat dūzgia bitės. Ir drugeliai  atskrenda pasistiprinti nektaru. Šis citrinukas taip mėgavosi maistu, kad visai nenorėjo pozuoti ir išskleisti savo sparnų.


Dryžuoti kroko Crocus vernus  arba pavasarinio kroko "King of the Stripes" žiedai yra didesni nei kitų krokų. Pavasariniai krokai būna 10-20 cm aukščio t. y. aukštesni už kitus ir pradeda žydėti vos vėliau.


Šis - tikras krokų karalius. Lyg milžinišką karūną kelia aukštyn savo didelius žiedus.


Pasiklydo viena snieguolė tarp didžiulių krokų žiedų.


Bitėms labai patinka dryžuotasis. Jo nektaras tikriausiai labai skanus, nes į vieną žiedą net po dvi bitutes taikėsi.























Sniego baltumo krokas Crocus biflorus ‘Miss Vain’ man pats elegantiškiausias. Šis krokas dar ir švelniai kvepia.



Saulės nutvieksti žiedai atrodo kaip porcelianiniai.



‘Miss Vain’ pasodinau po buksmedžiais, kad dar labiau išryškėtų jų vaiskus baltumas.


























Pačios neįprasčiausios krokams rožinės spalvos Crocus tommasinianus arba tomasinio krokai 'Roseus' išsiskiria ir savo žiedo forma. Žiedlapiai pailgi ir siauresni, nei kitų krokų, o saulėje išsiskleidžia lyg ramunės žiedas. Jie taip pat vieni pirmųjų tarp krokų pradeda žydėti. Kartais jau po sniegu būna sukrovę žiedus. Šie krokai Lietuvoje mažiau paplitę nei anksčiau minėtieji. Rašo, kad jie sparčiai plečiasi, nes patys užsisėja. Tačiau aš to nepastebėjau, nors auginu juos jau kokius penkerius metus.









Auksuotieji krokai Crocus chrysanthus 'Cream beauty' yra labai gražios švelniai gelsvos spalvos. Juos aš pasodinau greta žemaūgių irsiukų Iris histrioides 'Katharina Hodkin'. Jie žydi vienu metu ir labai dera jų blyškios, bet subtilios spalvos.




























Auksuotasis krokas Crocus chrysanthus 'Fuscotinctus' ypatingas savo ryškiai geltonais žiedais, kurių vainiklapių išorinė pusė išmarginta rudais dryžiais. Labai ankstyvas, kaip ir visi auksuotieji krokai. Pradeda savo pasirodymą jau kovo mėnesį, vos tik nutirpsta sniegas.







Pavasaris - toks laikas, kai mūsų akys yra pasiilgusios spalvų, o krokai išties spalvingi. Todėl jie tinka ir pievelėse, ir gėlynuose, ir alpinariumuose. Jų natūralios augimvietės yra akmenuoti šlaitai ir akmeningos pievos.
Krokai mielai draugauja su kitais smulkiasvogūniniais augalais, ypač su snieguolėmis, nes sutampa jų žydėjimo laikas ir augimo sąlygos.










Krokų mišinys taip pat yra labai gražu. Svarbu, kad jie žydėtų vienu metu.


Į pievelę pabėgę krokai. Su laiku jų bus dar daugiau. Bet, kaip pastebėjau, krokų sėjinukai būna mažesni ir blankesnių spalvų, nei jų veislės. Nežiūrint to vis tiek man patinka. Ir noriu, kad jų būtų dar daugiau.

Sodinami krokai rugsėjo pirmoje pusėje. Sodinimo gylis  apie 6-8 cm. Mažesni sodinami sekliau. Krokų gumbasvogūniai priaugina vaikučių, kuriais galima pasidauginti augalų. Jeigu žiedai susmulkėjo, reikėtų krokus išsikasti ir pasodinti plačiau. Per daug jų tikrai nebus :).






















































23 komentarai:

  1. Bellisimas fotos mejores floraciones. Mis felicitaciones. Un saludo desde Plantukis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gracias, Raúl :). Estoy muy contenta de que haya disfrutado.

      Panaikinti
  2. Nepaprastai graži pas jus pavasario pradžia :-). Ir man smagumėlis - prisižiūrėjau pas jus grožybių, dabar žinosiu, kokių krokų dar įsigyti. Iš jūsų aprašytų turiu tik FIREFLY. Labai patiko CREAM BEAUTY, KING OF STRIPES, BLUE PEARL. Jau pradėjau sudarinėti sąrašą rudeniui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaida, labai džiaugiuosi, kad radote kažką naudingo sau :) Krokai FIRFLY man labai patinka. Jie ankstyvi, ilgai žydi ir neblogai pasidaugina. CREAM BEAUTY - nuosatabi spalva, gana reta, nes dažnai geltoni krokai būna per ryškūs. Jie taip pat ankstyvi. KING OF STRIPES ypatingi savo žiedų dydžiu. Ir jie net tankiai suaugę nepraranda to žiedų dydžio. Dažnai, kai krokai sutankėja, žiedai pasidaro mažesni. O šie - tokie pat milžinai :) Jie vėlyvesni. Aš pastebėjau, kad kai tik jie pradeda žydėti, oras stipriai sužyla ir jie greičiau nužydi. Na o BLUE PEARL - toks spalvos subtilumas ! Tik dėl jos ir pirkau aš tuos krokus. Dabar rudenį stengiuosi kaip nors atsilaikyti naujų svogūninių augalų pirkimo manijai. Nors tai padaryti būna sunku :) Kai pirksite krokus geriau pirkite vienos patikusios veislės keletą įpakavimų (kad svogūnėlių būtų kokių 20 ar daugiau), nei kelias skirtingas veisles po nedaug. Taip bus didesnis efektas ir sodas atrodys ypatingiau. Aš mokausi iš savo klaidų :)
      Ačiū, kad parašėte, labai smagu gauti grįžtamąjį ryšį ;)

      Panaikinti
  3. Нежные такие цветы. Очень понравилось, как они между плитками на дорожке пробиваются. Совершенно сказочно получилось)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Олечка, крокусы для меня отрада для глаз ранней весной :) У вас потеплее и цветущих растений побольше (камелии например), а мы радуемся вот этими малютками, пока придет нормальная весна :) Спасибо , что незабываешь и заходишь в гости.
      И привет твоей красавице малютке ;) !

      Panaikinti
  4. Ауксе, столько красоты на одной страничке! Я все рассматривала и рассматривала. Теперь я поняла: крокусов должно быть много и разных, а не то что у меня - три сорта и по 2-3 штучки. А как они классно смотрятся с подснежниками! И особенно на садовых дорожках между плитками - сказка! Для меня открытием стали CREAM BEAUTY. Очень красивая окраска и форма. И ты так хорошо придумала, Ауксе, посадить их возле этих восхитительных ирисов! Я даже не могу подобрать слов, как это красиво! Интересно, смогу ли я найти их в наших цветочных магазинах?
    Ауксе, спасибо тебе за эту красоту и за хорошие советы!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Танечка, как я рада что тебе понравилось ! Сейчас у нас цветение крокусов уже кончается. Я сфотографировала цветение всех моих крокусов и все выложила здесь одним разом, поэтому получилось многовато :).
      Я на своих ошибках научилась, что лучше садить много луковичек одного сорта, чем по две - три разных сортов. Так выглядет намного эфективнее :)
      CREAM BEAUTY - уникален своим цветом. Многие желтые крокусы слишком яркие, а этот очень субтильный и нежный. Я думаю , что у вас, как и у нас продают голландские луковичные растения, поэтому должна осенью найти в цветочных магазинах этот сорт. Он никакая не редкость. Танечка, крокусов много не будет, поэтому рекомендую осенью их прикупить побольше :) Они не болеют, как тюльпаны , неприхотливы и очень милые ;)

      Panaikinti
    2. Спасибо, Ауксе! Знаешь, у нас раньше (два года назад) было большое разнообразие голландских семян, луковиц, клубней. Сейчас страна обнищала немного и люди не так активно все покупают, поэтому выбор стал меньше. Посмотрю обязательно осенью, что будут предлагать. У меня маленькая территория, где я могу "побаловаться" цветами, но хочется создать мини-садик, чтобы все цвело с ранней весны до поздней осени. ))) Я вот уверена, что твоих волшебных Iris histrioides 'Katharina Hodkin'точно у нас не найду. Надо будет в Польше посмотреть.
      Всего хорошего тебе, Ауксе!

      Panaikinti
    3. Танечка, я не знаю пользуешься ли ты Facebook, но там есть замечательная женщина из Харькова Марина Крячко, ландшафтный дизайнер и сколько я понимаю владелец питомника. Я советую написать ей по Facebook : https://www.facebook.com/marina.kruasko?fref=ts . У нее есть много хороших растений.
      Но если будете в Польше, там, я думаю, обязательно найдете много самых разных луковичных.
      Танечка, красивых, теплых и солнечных выходных ;)

      Panaikinti
  5. Tikra fiesta! Kokia didelė įvairovė.. patarkit, ar galėčiau juos tiesiog į kiemo pievutę pasodinti? Kokia būtų jų priežiūra laikui bėgant, kai labai sutankėja?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Angelina, jeigu norite sodinti krokus tiesiog į pievelę, kažkokios priežiūros jiems tikrai nereikės. Jeigu tręšite pievelę, tai pasitręš ir krokai. Be to pievelės nerekomenduojama pjauti,kol pagels krokų lapai (aš šios taisyklės laikausi ne visada). Kad pievelėje jie ypač sutankėtų turės praeiti tikrai nemažai laiko ir retinti jų nereikės. Mano nuomone, kai norite sodinti krokus į pievelę, nereikia rinktis kažkokių retų ir brangių veislių, geriausiai tiks pavasariniai (crocus vernus) arba auksuotieji(Crocus chrysanthus), jie ankstyviausi, spės nugelsti iki reikės pjauti žolę. Mano krokai į pievelę "išbėgo" patys, t.y. pasisėjo. Aš buvau pasodinusi krokų gumbasvogūnių aplink trešnės kamieną.
      O į gėlynus, ypač tuos, kuriuos matote pro namų langus, sodinkite ypatingesnius, brangesnius, retesnius krokus, kad galima būtų juos matyti ir džiuginti akis kiekvieną kartą pro juos pažvelgus, kai akys po žiemos ieško spalvų ir žiedų.

      Panaikinti
  6. Море крокусов, галантусов и ирисов. Ну, что сказать - одно слово: ВЕСНА
    Auksė, как у вас в саду красиво!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, спасибо ;) !
      Весной все цветущее радует глаза и сердце . Хотя у нас на этой неделе похолодание. Температура только плюс три и еще обещают снег. А так нехочется ...

      Panaikinti
  7. Добрый вечер!
    Правильно Таня заметила - полянкой крокусы смотрятся лучше. Только у меня много не вышло после зимы, жалко.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Здравствуйте, Людмила :),
      крокусы зимостойкие, вымерзнуть они как бы не могли, скорее всего мыши побаловались вашими крокусами. Я читала, что так бывает. Жалко, конечно, очень.

      Panaikinti
  8. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works
    Do you know you can hack into any Credit cards machine with a hacked Credit cards??
    Make up your mind before applying, straight deal...

    Order for a blank Credit cards now and get millions within a week!: contact us
    via email address:: {Legitblankcardsonline@gmail.com}

    We have specially programmed Credits Cards that can be use to hack Credit cards Machines
    Nation Wide, the Credits Cards can be used to withdraw at any Credits Cards or swipe Machines, at
    Stores and POS Machines. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the Credit Card has a daily withdrawal limit of $5,500 at any Credit cards Machines
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for. Credits Cards Can also be used in any other cyber hack{Services}, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the Credits Cards:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $250 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD


    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:: {Legitblankcardsonline@gmail.com} Or
    Add us on Whatsapp [+13473848100]

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...