2016 m. balandžio 22 d., penktadienis

ELEBORAI

Yra augalų, kuriuos pamatai ir įsimyli iš pirmo žvilgsnio, bet yra tokių, kurie jau šimtas metų tavo sode, bet tu jų tiesiog nepastebi ir nekreipi į juos dėmesio. Išmesti gaila, tai tegu sau auga. Taip buvo su mano eleborais. Jie niekada nebuvo mano mėgstamų sąraše, bet su laiku pradėjo patikti :) Taip jau būna. Kažkada mama davė man rožinį ir baltą eleborus. Ilgai jie "vaikščiojo" po mano sodą, kol pagaliau suradau jiems vietą. Rytinė sodo pusė yra stipriai pavėsinga. Saulė apšviečia šį sodo kampą gerokai po pietų. Bet tokio apšvietimo visai užtenka čia augantiems augalams, tarp jų ir eleborams. Kuo ilgiau jie auga čia, tuo geriau atrodo ir kasmet gausiau žydi. Šiaip eleborai vienoje vietoje gali augti apie 20 metų. Įsivaizduojate, kaip tai gerai ! Pasodinai - ir nesuki sau galvos, kad augalas sensta, gali imti ir sunykti, kad jį reikės atnaujinti. Persodinimo šie augalai nemėgsta ir ilgai skursta ir mažai žydi, kol gerai prigyja. Tuo tikrai įsitikinau, nes iš vienos vietos į kitą juos kilnojau ne kartą. Daug ko apie juos nežinojau ir nesistengiau sužinoti, nes jie man tiesiog nelabai patiko. Tai nėra gerai ! Visada reikia išsiaiškinti, kokios sąlygos geriausios augalui, ir stengtis, bent minimaliai atitaikyti jas arba visai jo nesodinti. Nors, kaip parodė laikas, kartais iš nemylimų patampa favoritais. Gerai, kad jie buvo tokie kantrūs mano nemeilei :)


Eleborai (Helleborus) – vėdryninių šeimos daugiamečiai žoliniai augalai, mėgstantys pavėsingas vietas, pražystantys ankstyvą pavasarį ir žydintys gana ilgai - apie mėnesį. Gražūs ne tik žiedai, lapai taip pat puošnūs. Jie išlieka dekoratyvūs visą sezoną.






 Šiuo metu auginu dviejų rūšių eleborus - rytinį eleborą (Helleborus orientalis) ir baltažiedį eleborą (Helleborus niger).
Baltažiedžiai eleborai (Helleborus niger) - labai ankstyvi. Jau per žiemos atlydžius, vasario mėnesį, pasimato jo žiedų užuomazgos. O vos tik sniegas nutirpsta, kelia į viršų savo baltus žiedus, kurie vėliau švelniai parausta, o paskui pažaliuoja. Jie žemesni nei rytiniai eleborai - apie 20 cm aukščio. Ūgis nedidelis, bet žiedai stambūs. Kartais jie apdega nuo saulės. Tai labai gadina jų grožį. Gal reikėtų, kokią eglišakę užmesti, bet aš to daryti neskubu. Baltažiedžių eleborų lapai išlieka ir po žiemos, bet aš juos nukarpau, taip atrodo tvarkingiau, geriau matosi žiedų grožis. Netrukus, kai žydėjimas eina į pabaigą, pradeda augti nauji.













Rytiniai eleborai  (Helleborus orientalis) yra taip pat visžaliai, atsparūs šalčiui, tik jie aukštesni apie  30-40 cm aukščio. Žiedai nemaži, apie 5 cm skersmens, gali būti rausvos, gelsvos, baltos spalvos. Jų yra labai daug visokių hibridų. Maniškis pradėdamas žydėti būna tamsiai rožinis, vėliau žiedai šviesėja įgaudami žalsvą atspalvį.





Net kai baigiasi žydėjimas, eleborų sėklų dėžutės atrodo tikrai simpatiškai, nesinori jų nukirpti. Tačiau, jeigu neturite didelio noro, kad prisisėtų, geriau pašalinti nužydėjusius žiedynstiebius, nes sėjasi jie visai smagiai.



Eleborai gražiai atrodo su jacintais.Šis derinukas atsirado visai netyčia, kai neturėjau kur sukišti jacintų svogūnėlių. Baigiančių žydėti eleborų spalva pasidaro švelniai rožinė su šiek tiek žalsvos ir todėl labai dera prie pastelinių jacintų žiedų.




Mano eleborai auga rododendrų ir magnolijos kaimynystėje. Šiaip eleborai nemėgsta rūgštaus ir užmirkusio dirvožemio. Tačiau čia jie jaučiasi visai neblogai, nes kompostine žeme aš juos pavaišinu kiekvieną rudenį. O derlingas ir purus dirvožemis jiems patinka.



Tiesa, eleborai yra nuodingi ! Bet, kaip visada, tokiais atvejais sakau, kad niekas gi neliepia jų valgyti. Na o prižiūrim, ravim, laistom ir tręšiam mes augalus su pirštinėmis, grįžę po darbų rankas plauname su muilu, tai kaip ir tiesioginės grėsmės gyvybei nėra. Be to labai nemažai dekoratyvinių augalų yra nuodingi (ko gero trečdalis mano sode augančių augalų). Tektų daug ko atsisakyti, jeigu visų jų pradėčiau bijoti :) Tiesiog tai reikia žinoti ir saugoti mažus vaikus, kad šių neragautų.
Pavėsingoji mano sodo dalis, kur auga ir eleborai (nuotraukos iš praeitų metų) O jūs ar draugaujate su eleborais :) ?









11 komentarų:

  1. Koks sutapimas!Tiesiog virtinė sutapimų:)
    Mano eleboras ikištas gal jau penkiolika metų tokioj nepagarbioj vietelėj. Vyras gėlyne pasisodino mažą agrastuką,tai šiandien nebelikę pusės gėlyno.Eleboras visai po tuo agrastu patekęs.
    Pvasarį daug darbų,tad dažniausiai nė nenueidavau jo aplankyti,pamatydavau jau nužydėjusį.Pirmadienį parskridau iš Vašingtono,o iš ten parsiradus atsivežu kaskart naujų "meilių",tai azalijoms,tai baptisijoms,sįkart-eleborams.
    Po skraidymų susirgau.Šiandien šiek tiek geriau,tai apsikutulojusi nušlepsėjau prie to neraliuoto agrasto ir o Viešpatie šventas,koks grožis. Grožių grožis!O dar koks atsparus,net po uogagrūmiu nepražuvo.Pargrįžusi vėl guliu lovoje ir nekantrauju pasveikti.Nors čia ne Washington DC,bet vis tiek be galo gražu,o eleborai tai nė kiek neprastesni.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O, Rita, žinau aš tokius sutapimus :) Ir man taip kartais pasitaiko, kad viskas pradeda vyniotis į kažkokią smagią įvykių grandinėlę su visokiais siurprizais. Šaunus tas gyvenimas ;)
    Sveikite, neįsisirkite !!! Pavasaris jau čia, reikės imtis smagių darbų darbelių :)
    Šaunuoliai tie eleborai, kantrūs, atsparūs ir nereiklūs. Va už šias savybes aš juos ir pamilau.
    Gero savaitgalio, Rita :) !

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū.Pasveikusi lėksiu isižiūrėti kokios rūšies tie mano eleborai.Beje šiandien mačiau kažkokią kvailą laidą "Raudona rožė"(nemėgstu Janutienės, bet kai esi apribotas tai draugauji ir su TV).Toje laidoje rodė eleborą ir jį vadino čėru.Tikra eleborų diena:)
    Gero svaitgalio ir Jums Aukse.Lauksiu pavasarinių Jūsų sodo naujienų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Очень красивая коллекция морозников, Auksė. Как жаль что они у нас не зимуют. Особенно эта зима была ужасная -дожди до января и -24 в январе. Погибли даже вечнозеленые бересклеты, которым было по 10 лет. Смотрю на морозники в садовом центре, но не покупаю :0(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, когда я искала информацию про морозников, прочитала, что белый морозник (Helleborus niger) достаточно холодостойкий. Он не погибает до минус 35.
      Как жалко ваших бересклетов :( Да, сейчас зимы непрогнозуемы, и когда погибают десятилетние растение бывает ну очень обидно. Но если посмотреть с другой стороны - освободилось место для новых растений. Надежда, нерасстраивайтесь, мир растений очень большой, найдете на их место что - то новенькое ;)

      Panaikinti
  5. Tikrai, kaip įdomu su tomis nemeilėmis. Aš irgi turiu pasisodinusi eleborą, įsigijau pernai iš Kauno botanikos sodo, na man jis irgi kažko nemielas, vis galvoju, gal neišgyvens, nes nenoriu dangstyti... Gal kiek per daug saulėtoje vietoje pasodinau. Bet šalia auga akantas, kuris pernai dar buvo labai silpnas, o šiemet tikiuosi - subujos, tai gal pridengs eleborą nuo saulės.
    Žodžiu, maniškio eleboro lapai per žiemą visai nurudo, žiedų neparodė. Bet užtat kokia kupeta lapų dabar atsprogo. Tai paskaičiusi jūsų straipsnelį imu tikėtis, kad gal ir maniškis dar mane sužavės. Jūsiškiai tikrai nuostabūs :-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš manau, kad eleborai pradeda patikti tada, kai padovanoja didelę puokštę žiedų, taip atkreipdami į save dėmesį :)Nepergyvenkite dėl to, kad eleboras šiais metais nežydėjo, nes tai yra visai normalu. Jie nemėgsta būti persodinami, o jūsiškis tik vieneri metai, kaip pasodintas. Visas grožis ateis su laiku. Kad lapai nurudavo, tai irgi normalu. Jie visada daugiau ar mažiau nurunda po žiemos, bet kai juos nukerpi, atželia visa kupeta naujų. Aš saviškių eleborų niekada nedengiau. Su laiku supratau, kad man nereikia augalų, kuriuos reikia dangstyti žiemai :) Ir be to yra ką veikti :) Labai tikiu, kad pamilsite savo eleborą su pirmaisiais jo žiedais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš irgi šiais metais iš naujo pamilau eleborus:)
    Auginau vieną, net nežinau kokį tiksliai, apie 5 metus. Ir kiekvienais metais jis mane džiugindavo ankstyvais, iš po sniego lendančiais žiedais. Bet buvo tiesiog toks šiaip sau. Nei meilė, nei ne meilė. Bet šiais metais Bostone pamačiau puikų sodą, pilną eleboorų ir narcizų ir jis mane taip sužavėjo, kad tik grįžus namo rūpestingai susirankiojau iš trinkelių tarpų eleboro sėjinukus ir planuoju jų įsivesti didesnį plotelį ir pasipildyti kitomis spalvomis.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Bellissime fotografie, complimeti.
    Buona serata.

    AtsakytiPanaikinti
  9. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works
    Do you know you can hack into any Credit cards machine with a hacked Credit cards??
    Make up your mind before applying, straight deal...

    Order for a blank Credit cards now and get millions within a week!: contact us
    via email address:: {Legitblankcardsonline@gmail.com}

    We have specially programmed Credits Cards that can be use to hack Credit cards Machines
    Nation Wide, the Credits Cards can be used to withdraw at any Credits Cards or swipe Machines, at
    Stores and POS Machines. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the Credit Card has a daily withdrawal limit of $5,500 at any Credit cards Machines
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for. Credits Cards Can also be used in any other cyber hack{Services}, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the Credits Cards:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $250 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD


    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:: {Legitblankcardsonline@gmail.com} Or
    Add us on Whatsapp [+13473848100]

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...