2016 m. sausio 11 d., pirmadienis

MANO ŽIEMOS SODO AUGALŲ TOP 5

Bestebėdama ir befotografuodama savo sodą, atsirinkau penkis augalus, kurie mano akimis žiūrint visą žiemą, iki pavasario išlieka dekoratyvūs. Jie būna gražūs apsnigti, apšarmoję, aplieti atlydžių ledu, na ir šiaip be jokių žiemos dekoracijų. Žinoma, aš galėčiau pasiūlyti ir dešimtuką tokių pretendentų, bet su tam tikromis išlygomis, nes kiti po stipresnės pūgos ar vėjo tiesiog nebeatsitiesia, taigi išlieka tik dalinai dekoratyvūs. Bet mano išbandyti, patikrinti ir pasiteisinę yra šie penki. 

 
Anksčiau, kai mano sode augalų asortimentas buvo gerokai skurdesnis, kol nebuvau susipažinusi su dekoratyvinėmis žolėmis, architektūriškomis daugiametėmis gėlėmis, žiema man būdavo liūdna, nes neturėjau kur akių paganyti žiūrėdama į nykų baltą plotą  pro langą. 
Be to rudenį  aš būtinai (taip buvau išmokyta mamos ir močiutės) viską tvarkingai ir kruopščiai nukarpydavau, sugrėbdavau, žodžiu, "išpucindavau" sodą ir žiemą spoksodavau į neįdomią plokštumą. Dekoratyviniai medeliai ir krūmai taip pat dar buvo mažutėliai ir nedžiugino savo formomis. Vien žo - liūdesys iki pavasario. Vaizdas buvo maždaug toks :)


 Po truputėlį augalų asortimentas ir jų skaičius didėjo (gal net per sparčiai), mano žinios ir akiratis plėtėsi, radosi naujų augalų pardavėjų. Taip aš sau atradau naujų dekoratyvinių žolių, daugiamečių gėlių, krūmų ir medžių.


 Dabar aš jau protingesnė  :) ir nemažai daugiamečių palieku rudenį nenukirpus, leidžiu joms sudžiūti, pasipuošti sėklų dėžutėmis, o žiema - talentinga dizainerė, jas labai išradingai moka aprengti. Tiesa, vienos, nepakėlusios didesnių ar mažesnių gamtos eksperimentų palūžta, tiesiogine to žodžio prasme, na o kitos išdidžiai tęsia modelio karjerą iki pačio pavasario. Juk ne visi modeliai tampa TOP modeliais :)  
 
 
Mano žiemos sodo TOP 5 yra mišrus t.y. jį sudaro dekoratyvinė žolė, daugiametės gėlės, krūmas ir medis. Be to, tai mano mažo  (penkių arų) sodo paskutinių penkių metų stebėjimo rezultatas. Gali būti, kad po dar penkių metų aš turėsiu kitus žiemos favoritus, tačiau šiai dienai šie penki augalai mano sode tikrai visą pilkai baltą periodą būna pastebimi ir matomi bei leidžia savimi grožėtis iki pat labai labai laukiamo pavasario.
Taigi
1. Pirmąją vietą be sekundės abejonės aš skiriu Smailiažiedžiam lendrūnui Calamagrostis x acutiflora KARL FOERSTER. Kokios oro sąlygos bebūtų žiemą, jis išlieka puikios formos.



 


2. Antrąją vietą skiriu Šluotelinei hortenzijai Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'. Jos suždiūvę žiedai toookie fotogeniški ! Be to jie laikosi iki pat pavasario, kartais tenka juos net sekatoriumi nukirpti.
 




 
3. Trečiąją vietą skina Žemaūgė kininė astilbė Astilbe chinensis var. pumila . Jos bronzinės spalvos žiedynai visą žiemą tiesūs lyg žvakės. Apsnigti ar apšerkšniję jie atrodo vienodai puikiai.
 




 
4. Ketvirtąją vietą čiumpa Japoninė plukė Anemone japonica . Šios skulptūriški, statūs ir aukšti žiedynai subrandina sėklų dėžutes - mielus burbuliukus, kurie per žiemą išbėga minkštais pūkeliais. Man plukės labai labai gražūs ir elegantiški augalai.






5. Penktoji vieta atitenka Skroblui Carpinus betulus - už jo savybę per žiemą išlaikyti lapus ant šakelių. Visiems rekomenduočiau pasisodinti nuostabias skroblų gyvatvores.
 




Paskutinė nuotrauka visai nežiemiška, tad prašau nekreipti dėmesio į raktažolę :), bet šalia jos pamatykite žalius skroblo lapelius šalia senųjų rudų. Vat už tai man taip patinka skroblai.  

 
Kiekvienas iš jūsų tikriausia turite savo mylimų "žieminių" augalų penketuką. Būtų malonu, jeigu pasidalintumėte ;)
 

12 komentarų:

  1. Neturime sniegą, todėl sode nuotraukos negaliu padaryti. Jūsų kita vertus, yra gražus, labiausiai man patinka Plukė. Linkėjimai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Giga,dziękuję za nie zapominając o moim blogu :). Śnieg mamy dużo - mogę podzielić :) Miłego dnia !

      Panaikinti
  2. Me ha encantado, unas preciosas fotos. Lo que no he encontrado un traductor en la misma página facilitar la lectura de los extranjeros como yo que desconocemos su idioma. Un abrazo de un blog amigo Plantukis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gracias por su cumplido :) Estoy muy contento de que te haya gustado. Puedes usar Google Transleytor y traduce del Lituano al español. Gusto en conocerlo.

      Panaikinti
  3. Puikus penketukas. Man irgi labai patinka žieminiai sodai, kurie ir šiuo metu laiko išlaiko tūrį. Linkėjimai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aiste, kad užsukote į svečius :) Visai smagu dairytis į baltą sodą, dar nespėjo atsibosti monochromija. Reikia tikėtis, kad pavasaris šiais metais neužsivėlins, nes po truputėlį norisi spalvų :).

      Panaikinti
  4. Japoninė plukė išties labai gražus augalas. Mano dar mažytė. Aš taip pat palikau ją nenukirptą. Tikrai gerai atrodo ir šiuo metu. Bet labiausia mane žavi jos subtilūs žiedeliai. Jie man tokie gražūs....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O Jūsų gal kokia veislinė, nes manoji paprasta rūšinė, tai auga ji gana sparčiai. Ypač, kai jau adaptuojasi toje vietoje (kokiais antrais augimo metais), tuomet ji netgi agresyvoka tampa :)Bet man ši jos savybė netrukdo, nes kuo jos dsugiau, tuo gražiau žiūrisi. Ir žiemą taip pat :)

      Panaikinti
  5. I love your winter pictures Aukse! All your five plants are beautiful; Japanese Anemone is my favorite.
    Happy New Year to you and your garden!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Татьяна, спасибо :) Японская анемона очень хорошое растение и еще фотогеничное :). У меня в планах посвятить ему даже запись в блоге.
      Татьяна желаю и Вам в Новом Году всего наилучшего, а Ваш сад пусть процветает и дарит радость !

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...