2015 m. gegužės 25 d., pirmadienis

2015 - ŲJŲ GEGUŽĖS ŽIEDAI


Šių metų gegužė labai dėkinga augalams. Daug drėgmės ir ne itin aukšta temperatūra. Senai bepamenu, kad tulpės taip ilgai žydėtų. Šiais metais jomis galima tiesiog pasimėgauti ir pasidžiaugti iki soties.
Tulpių mano sode su kiekvienais metais vis mažėja, nes jos kraustosi į sodybą. Bet tikrai žinau, kad baltos čia pasiliks ilgam. Ypač  žaliažiedės - Tulipa Viridilora 'Spring Green'. Jos tobulos ir žiedo forma, ir spalvomis ir ilgu žydėjimu. Dievinu jas.
 

 
 
 
Dar vienos, labai švelnios ir subtilios Triumfo grupės tulpės - Tulips Triumf  'New Design tikrai nedings iš mano sodo. Jų dar ir lapai apkantuoti baltomis juostelėmis. Tai -  taip pat jų privalumas, nes dar tik kraudama žiedus ši tulpė jau pasipuošusi.
 

O ir baigdama žydėti, ji sugeba nustebinti. Spalvos ypač paryškėja.



Dar vieni augalai, kurių noriu vis daugiau savo sode - epimedžiai.  Labai nereiklūs, kantrūs, dekoratyvūs visą sezoną, su laiku suauga į gražius sąžalynus nepalikdami vietos piktžolėms. O kokie subtilūs jų žiedai ! Niekaip negaliu prisiminti kur skaičiau, bet, man atrodo, kad apie epimedžių žiedus buvo pasakyta, kad tai elfų gėlės. Na, jei aš ką nors ir maišau, tai bet kokiu atveju, jų žiedeliuose elfai tikrai galėtų gyventi :)
Šį epimeduką pirkau turgelyje praeitais metais ir labai gaila, kad neatrandu jo veislės.  Bet spėju, kad tai yra didžiažiedis epimedis - Epimedium grandiflorum. Žiedai dideli, o pats gal kokių 15 cm aukščio. Lapai margi - žali su bronziniu atspalviu.




Pasodinau jį greta tiarelės Tiarella 'Morning Star'Kartu man jie žiūrisi labai mielai.




Mažas šedevras  - Epimedium grandiflorum ' Nanum' . Kokie tobuli lapelių apvadai !


Epimedium x rubrum jau senokai nužydėjo. Jis ankstyvesnis ir auga labiau šviesioje vietoje, galima sakyti saulėkaitoje, bet niekuo nesiskundžia ir vis gražėja.



19 komentarų:

  1. Ох, как же красиво! Фотографии этих розовых, фиолетовых, белых - просто фантастика! Кто это? Совершенно инопланетяне)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Олечка, спасибо :) ! Инопланетяне на шестом, седьмом и десятом фото - это горянки, а на 9, 10 - это тиарелла. Это растение у меня первый год. Я вот тоже знакомлюсь с ней :) Мне оно даже совсем ничего. Будем присматриваться друг к другу :)

      Panaikinti
  2. Epimedis violetiniais žiedais - E.grandiflorum 'Lilafee' (?)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Panašu, Rasa, kad tai tikrai 'Lilafee', nes tie ilgi pentinukai jiems būdingi. Na va dabar augalas su vardu, tvarkingas, identifikuotas :) Ačiū ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip smagu, kad šis blog'as vėl atgijo!
    Aukse, kiek per dieną pavėsio gauna tavieji epimedžiai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, kaip gera vėl pasisveikinti, Irma ;)
      Maniškiai didžiažiedžiai epimedžiai beveik visą dieną būna pavėsiuke, o raudonasis - atvirkščiai, beveik visą dieną kaitinamas saulės, pavėsyje būna tik iki 10 val. ryto. Bet jis taip gerai ten įsiaugo, kad net ir nesinori jo kraustyti iš ten. Na vasarą, per kaitras, vandens aš jam nepagailiu. Bet manau, jis yra atsparesnis, mažiau reiklus.

      Panaikinti
  5. Как приятно что вы Auksė снова с нами и показываете ваш весенний сад. Красивые белые тюльпаны! Я не знала названия их сорта, и теперь знаю потому что у меня такие же белые но с красной полосой снаружи.
    Удачного наступающего лета!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai

    1. Надежда, спасибо :) С наступившим летом Вас !
      Буду стараться чаще писать, а то совсем запустила свой блог :)

      Panaikinti
    2. Tikrai, kad tik nenustokite vesti savo šio blogo! atgaiva sielai ir akims...

      Panaikinti
    3. Po tokių žodžių motyvacija rašyti tik didėja. Bandysiu neapvilti ;).

      Panaikinti
  6. Koks nuostabus sodas! Netyčia atradau, ir žagtelėjau, nebegaliu nustoti žiūrėti!
    PS Jūs gal darote ekskursijas į savo sodą? :) Važiuočiau kaip gražiausius Anglijos sodus ;)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai Ačiū Jums, Valentina, už tokius dosnius komplimentus ! Net sutrikau... :) Nes tas mano sodas toli gražu netobulas ir labai jau mažas, kad ekskursijas galima būtų jame priimti. Viso labo kokie trys arai bus :) Bet tikrai labai smagu sulaukti tokių gražių atsiliepimų. Stengsiuos dažniau istorijomis iš savo sodo dalintis. Bet kartais aš nespėju paskui jį, taip greitai jis keičiasi. Čia bijūnai žydėjo, čia jau nuvyto, nuotraukos yra, o teksto - ne. Jau atsilieku :)

      Panaikinti
  7. Tai buvo gražus gegužę savo sode. Linkėjimai.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aukse, nuostabus jūsų sodas. Knieti sužinoti ar jūs kažkur mokėtės augalų sodinimo ar tiesiog savamokslė esat:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Inga. Mokausi savo sode bandymų ir klaidų keliu :)

      Panaikinti
  9. Прекрасные цветы в прекрасном саду. Я вот тоже стараюсь приблизить свой участок к такому виду ландшафта, но конечно не хватает вашего разнообразия и фантазии...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Николай, спасибо за Ваш комментарий и комплимент :) Я рада, что Вам понравился мой сад. Если у Вас есть визия своего сада, она обязательно рано или поздно станет явью. А такой ассортимент растений у меня появилься не сразу, прошло около семи лет, пока я поняла, что именно мне нравится и какие растения я хочу видеть в своем саду . Удачи Вам .

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...