2014 m. sausio 27 d., pirmadienis

ATGAL Į RUDENĮ

Kai rugsėjo mėnesį įkėliau į tinklaraštį savo įspūdžius iš Kauno botanikos sodo ( čia ), daviau žodį, kad būtinai ten nuvažiuosiu dar kartą, kai jis pasipuoš ryškiomis rudeniškomis spalvomis. Savo žodį aš ištesėjau, tikrai ten buvau, daug fotografavau, bet vis neradau laisvo laiko parašyti apie išvyką. Taigi siūlau sugrįžti atgal į gražų auksinį rudenį ir pailsinti akis nuo akinamai šaltos žieminės saulės šviesos :)
Kauno botanikos sodas  pasitiko mane nuostabiausiais geltonos, rudos, rausvos, raudonos, žalios spalvų atspalviais. Saulytė neišlindo, bet lengva ūkana suteikė neapsakomo jaukumo. Žiugždantys po kojomis lapai ramino. Tikras meditacijos kampelis.




Pirmiausiai ėjau pažiūrėti japoninio puošmedžio (Cercidiphyllum japonicum). Neįtikėtinas grožis ! O svaiginantis karamelės kvapas vertė galvoti apie šviežias bandeles ir puodelį arbatos :) Didelėmis valios pastangomis prisiverčiau keliauti gylyn į parką. Buvo didelė pagunda prisėsti po medžiu ir spoksoti į tvenkinį krintančius medžio lapus.



Žemiau esančioje nuotraukoje - japoninės magnolijos vaisius. Niekada nesu mačiusi, todėl buvau nustebusi, kad jie tokie gražūs ir ryškūs. Vėliau teko bendrauti su sodo darbuotojais, tai sužinojau, jog toli gražu ne kiekvienais metais būna toks geras derlius.



Gelsvažiedis tulpmedis (Liriodendron tulipifera L.) buvo vos pradėjęs gelsti. Norėčiau pamatyti jį žydintį. Sako vaizdas - nerealus :). Botanikos sodo tinklapyje galima pamatyti jo žiedo nuotrauką. Nuo 2000-ųjų metų sode rengiamos tulpmedžio žydėjimo dienos. Tik, kaip ir kitų augalų, ne visuomet žydėjimas būna gausus. Jau grįždama namo, užsukau į Kauno botanikos sodo medelyną ir nusipirkau čia išaugintą gelsvažiedžio tulpmedžio sodinuką. Labai tikiuosi, kad jis sekmingai peržiemos šią žvarbią žiemą.




Šalia tulpmedžio kerojo dižiuliai ožekšniai, pasipuošę barbiškomis rožinėmis uogomis. Ilgiau į jį pažiūrėjus, tikrai gali pradėti viską matyti rožinėmis spalvomis :).



Kai praeitą kartą buvau botanikos sode, kažkodėl neradau tikrosios metasekvojos (Metasequoia glyptostroboides), todėl šįkart jos ieškojau atidžiau. Šis medis žemėje egzistuoja daugiau kaip 50 milijonų metų ! Natūraliai gamtoje jos auga tik Kinijoje, tad šią egzotiką Lietuvoje pamatyti būtina.  Nors man metasekvoja pasirodė spygliuota, tačiau Vikipedija  rašo, kad tai lapai. Vasarą jie būna žali, o rudenį įgauna tokį rudai bronzonį atspalvį ir vėliau nukrenta (kaip tikri lapai).




 Rudeninių astrų kolekcija švietė iš tolo savo rožiniais, melsvais ir violetiniais žiedais. Didelis masyvas žydinčių augalų visada gražu. Užsimaniau ir aš jų turėti savo sode dar daugiau. Bet iš kur gauti vietos, štai kur problema :).



Miskantai siūravo (prisiminiau Antaną Baranauską :)  nuo vėjo.


Nežinau, kas per uogos, bet atrodė skaniai.  Neragavau :)
O tolumoje boluojanti oranžerija, visai primena Londono Kew sodą.


 Dar vienas japoninis puošmedis, pro kurį negalėjau ramiai praeiti. Tačiau šis buvo visas margas, priešingai nei jo vyresnysis brolis (tas kur prie tvenkinio auga).





















Klevas savo auksą dosniai žėrė į tvenkinį.


Prieš išeidama iš parko atsisveikinau su japoniniu puošmedžiu. Na labai jis man patinka :)

 
 Gražu ir gera buvo Kauno botanikos sode. Iki kito karto ! Galbūt pavasarį...

 

22 komentarai:

  1. Очень красивый сад, спасибо за прекрасный репортаж!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, спасибо. Рада, что Вам понравилось :)

      Panaikinti
  2. Mycket vackert, särskilt träden vid vattnet.
    /Anette

    AtsakytiPanaikinti
  3. Замечательный рассказ и фотографии. Спасибо, Auksė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Спасибо, Игорь. Немножко запоздала, но лучше позднее, чем никогда :)

      Panaikinti
  4. Piękne jesienne kolory. Ogród Botaniczny w Kownie? Odwiedziłam kiedys Kowno, ale w ogrodzie Botanicznym nie byłam. Bardzo ciekawy. / Gražios rudens spalvos. Kauno botanikos sodas? Kauno aplankė vieną kartą, bet aš ne botanikos sodas. labai įdomu (google translation ;))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dziękuję Eva :) Cieszę się, że odwiedzasz mój blog.
      Miło wiedzieć, że byłeś :) Kowno. Jest to naprawdę piękny ogród botaniczny. Jeśli masz czas, będzie w Kownie, w pobliżu tam, polecam :)
      Używam również google translation. Przepraszam, jeśli coś nie jest przetłumaczony błędnie :)

      Panaikinti
  5. Ауксе, получила огромное удовольствие! Когда увидела Катсуру (Cercidiphyllum japonicum), почти почувствовала запах сахарной ваты! У наших соседей растут три дерева перед домом, и запах от листвы осенью необычайный!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Татьяна, спасибо ! Я люблю все растения, но - Катсурa - это что-то. Это дерево, когда я его впервые увидела вот таким старым, большим и безумно вкусно пахучим, на меня произвело такое впечатление ! Я сидела под ним и нехотела никуда идти :)
      Катсуру в позапрошлом году посадила у своего дома. Пока оно молодое и листья не имеют такого замечательного запаха. Но когда - нибудь :)...

      Panaikinti
    2. Ты молодец, а я не посадила и хожу нюхаю соседские деревья!

      Panaikinti
    3. Татьяна, весна - как раз то время, когда можно исправлять такие ошибки ;)

      Panaikinti
  6. Ауксе, прекрасные осенние фотографии, хотя я вижу погода была не подарок. Мне нравится Церцидифиллум, его яркие листья осенью. Катсура - моя мечта, так же как и магнолия. Но пока не видела саженцев в нашем садовом центре OBI. Мне в них все нравится - и запах и цветение.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Спасибо, Надежда. Да, солнышко в тот день так и не показалось, но и дождя тоже не было. И это было хорошо :)
      Ну очень жаль, что у Вас нельзя купить саженцов Церцидифиллумa. Прекрасное дерево ! Может быть написать надо в этот садовый центр и заказать его. Я иногда так делаю, когда ищу какие-то растения. Из многих, все равно кто - нибудь откликнется :)
      Кто ищет, тот находит :)

      Panaikinti
  7. Piękny ogród botaniczny. Ślicznie wygląda w jesiennych kolorach. Z przyjemnością bym tam pospacerował. Pozdrawiam.
    Gražus botanikos sodas. Atrodo mielas rudens spalvomis. Su malonumu aš paėmė pasivaikščioti ten. Pagarbiai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dziękuję, Giga. Cieszę się, że Ci się podobało :)

      Panaikinti
  8. Sveiki!Netycia radau graziu nuotrauku ir susigundziau pavartyti.Tos juodos uogeles,kur saket nezinot kas jos-tai seivamedis su uogytem.Skonis pakankamai malonus,bet vaistines savybes sevamedzio stebuklingos!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki ! Labai malonu, kad užsukot į svečius ir parašėte laiškelį :). Smagu sulaukti naujų skaitytojų. Ačiū, kad identifikavote tas juodas uogytes, kurios, pasirodo, priklauso šeivamedžiui . Kitą kartą galėsiu nebijodama jų paragauti :)
      Gražaus savaitgalio ir užsukite dar :)

      Panaikinti
  9. Sveikute, idomiu augalu turi sodas, grazuuu, aciu uz ekskursija. Puosmedi turiu ir as, tik kitokios formos, bet lapeliai visu vienodi, lyg buratino pinigeliai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labukas, Salma !
      Gražus palyginimas su pinigėliais :) O taviškio puošmedžio lapai rudenį ar kvepia ? Maniškis dar tikriausiai per jaunas ir lapų masė dar per maža, kad pakviptų viskas aplinkui. Nežinau, ką šis medis tokio turi, kad taip mane traukia, kaip musę prie medaus :) Ir ne tik rudenį. Jis gražus visais metų laikais.

      Panaikinti
    2. Labuka Aukse, nea maniškis irgi nekvepia, pasodintas pas mus prieš 4 metus, gal dar anksti jam skleisti kvapą. Keletą metų iš eilės pavasarį teko nupjauti po šaką, matyt pašalė. Laja labiau krūminės formos, iš atskirų šakų, o lapelių forma tikrai užburia. Šiemet šiek tiek parūgštinsiu žemę, kad gražiau nusispalvintų rudenį. Šis botanikos sode esantis, tikras gražuolis, Tavo vardas tiesiogiai susijęs su jo rudeniška auksine lapų spalva.. gal čia slypi traukos esmė.. gražios dienos Aukse :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...