2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

PŪSLENIS (TAMSIALAPIAI KRŪMAI)

Mane visada traukė  ir traukia augalai tamsiais lapais ar žiedais. Įsitikinau, kad tamsialapiai ar tamsiažiedžiai augalai ypatingai gražūs nuotraukose, bet sodo erdvėse juos tikrai sunkiau pritaikyti nei įprastus žalialapius (kalbu tik apie save). Bet nežiūrint to, aš visada velku namo naujai sutiktą "tamsuolį" :). Tad tęsdama šią "tamsos" temą, kurią pradėjau su persine margute, o praeitais metais rašiau apie tamsiažiedes tulpes (http://manogardenstories.blogspot.com/b/post-preview?token=c0ea1DwBAAA.P7b8GvH22ArDjUROez9fjw.t9wJrn6-OXFlXNbkO3Gr2g&postId=276987070625766209&type=POST), noriu papasakoti apie krūmą tamsiais lapais - putinlapį pūslenį (Physocarpus opulifolius)  'Diabolo'. Tamsialapiai dažnai turi ir magiškus, egzotiškus pavadinimus. "Diabolo" - skamba grėsmingai, bet yra labai gero ir kantraus charakterio :).

Pūslenis priklauso erškėtinių (Rosaceae) šeimai. Tai tikrai greitai augantis krūmas (aukštis apie 3 m). Todėl drąsiai galima pirkti nedidelį sodinuką, nes vos per porą metų jis suaugs į nežemą krūmą. Dirvožemiui ir apšvietimui nėra reiklus. Atsparus šalčiui. Žodžiu, jį galima drąsiai priskirti prie tų, kuriuos pasodinai ir džiaugiesi rezultatu be jokių pastangų. Tikrai kantrus. Pakenčia netgi niekaip negalinčios apsispręsti, kur geriausia jo vieta, sodininkės persodinėjimą iš vieno sodo kampo į kitą.
Pūslenis žydi gegužės pabaigoje - birželio pradžioje baltų žiedų kekėmis. Jie atrodo labai įspūdingai tarp juodų lapų.
 Po žydėjimo, mezgasi raudoni vaisiai, kurie gražiai kontrastuoja su lapais.
Genėti pūslenį galima po žydėjimo. Niekada nedarykite taip, kaip kadaise padariau aš - gerokai apgenėjau krūmą anksti pavasarį, vos pradėjus sprogti lapams. Rezultatas  - jokių žiedų. Pykau ant krūmo ir maniau, jog tikriausiai dirvožemis prastas, nelemta jam žydėti mano sode. Bet gerai, kad yra išmanusis ir viską žinantis internetas, kuris man ir išaiškino nežydėjimo priežastį. Supratau, kad pirmiausia reikia  pasidomėti augalu, o paskui griebtis sekatoriaus.

Tamsi pūslenio lapų spalva gražiai dera su kitais augalais. Šalia jo gerai atrodo ir kinmėtė ir pentinius.


























Bet lygindama nuotraukas, nusprendžiau, kad šalia tamsialapio pūslenio vis dėlto gražiau atrodo  augalai, šiltų spalvų žiedais.
   

 Velniškai geras augalas, tinkantis bet kokiam sodui :).

20 komentarų:

  1. Да, один из моих любимцев.
    И еще он очень красиво смотрится с другой разновидностью, у которой листья бронзового оттенка. Их можно сажать парами или в обрамлении аллеи с разных сторон, прекрасный эффект!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, а может быть Вы знаете название того сорта, у которого листья бронзового оттенка ? В садовых центрах я точно видела пузрыреплодники с желтыми листьями, но они не такие эффектные, как темнолиственные.

      Panaikinti
    2. Вот этот: Physocarpus opulifolius 'Red Baron'
      http://www.pepiniere-brochetlanvin.com/brochetlanvin/1007/boutique/47677/physocarpus_opulifolius___red_baron_.htm
      Он как раз неплохо смотрится в сочетании с темно-фиолетовым!

      Panaikinti
    3. Надежда, спасибо. Погуглила в интернете, этот сорт у нас точно есть. Интенсивно заполняю список растений, которых буду покупать весной :).

      Panaikinti
  2. мне тоже нравится листва такого цвета. присмотрюсь и к этому красавцу:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Оля, он и красивый, и главное очень нетребовательный, быстро растет, хорошо выглядит в любое время года. Присмотрись - он того стоит :).

      Panaikinti
  3. Великолепный сад! Растения с темными листьями смотрятся превосходно!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Спасибо, Алла. Да, растения с темной листвой красивые, но мне иногда кажется, что они очень яркие и им трудно найти хорошого партнера. Я своего пузыреплодника таскала по всему саду и никак не могла найти подходящего местечка. Сейчас он растет на этом месте два года, но я еще подумываю хорошо ли я подобрала место жительства для него :).

      Panaikinti
  4. Aukse, по-русски это растение называется странно:Пузыреплодник, хотя никаких "пузырей" я на нем за 8 лет не замечала. Он очень украшает сад, я согласна с вами. У меня растет перед домом, а другой сорт Golden растет недалеко от входа. Они росли рядом раньше. Но потом я заметила, что у'diabolo' стали появляться золотистые листья в перемешку с темно-красными.И я их рассадила. Я тоже увлекалась стрижкой 'diabolo'и не было ни цветов ни плодов. Отличные фотографии!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Вот и я, когда писала этот пост, подумывала, а почему пузыреплодник (на литовском тоже его название связано с пузырем) :). Может быть его плоды несколько и похожи на маленьких пузырей ?
      Рядом растущие растения с темными и желтыми листьями слишком конрастируют друг с другом. Раньше я любила такой контраст, а сейчас как то хочется комбинации по спокойнее :).
      Спасибо, Надежда.

      Panaikinti
  5. Tai tiesa, kad su tamsiais lapais ir gražios gėlės augalai atrodo gerai kitais žalumynais. Aš neturiu augalai jūsų sode. Tavo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš tikrųjų tamsialapiai augalai duoda gera foną kitiems augalams.
      Ačiū už komentarą, Giga.

      Panaikinti
  6. Prie visų šio kantraus augalo pliusų galiu pridėti, kad nugenėjus ir vidurines šakelių dalis įbedus į paprasčiausią daržo žemę saulės nekepinamoje vietoje, įsišaknija be jokio rūpesčio labai didelė dalis auginių. Tad vienas augalas lengvai gali tapti ilgos gyvatvorės pradžia... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už puikų patarimą. Paskutiniu metu manyje bunda sportinis interesas dauginti sumedėjusius augalus,nes labai jie jau nepigūs :). O įdomesnis vaizdas išgaunamas tikrai ne su vienu krūmeliu.
      Būtinai išbandysiu :)!

      Panaikinti
  7. diabolo pernai taip ir negavau musu kraste.. na zinoma ieskojau ne ten ir gal ne taip intensyviai.. na siemet ji butinai isigysiu :) aciu uz postumi Aukse :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš bandysiu ieškoti dar vieno tamsaus atspalvio pūslenio 'Red Baron'. Tamsialapių kolekcijai papildyti :).

      Panaikinti
  8. Man asmeniškai taip pat labai gražiai atrodo augalai tamsiais lapais ar žiedais. Tamsialapiai ar tamsiažiedžiai augalai ypatingai išryškėja tarp šviesesnius atspalvių turinčių augalų. Tačiau pastebėjau, kad per daug apsisodinti augalais itin nepatogu, nes nepravažiuoja elektrinės žoliapjovės, o mažos žolytės irgi norisi.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...