2012 m. kovo 13 d., antradienis

ŠILAGĖLĖS

Sunku gyventi, net ir laikinai, be kompiuterio :).














Taigi, bežiūrėdama pro langą, ir matydama, sunkiai iš ledo ir sniego besivaduojančius augalus, vis dar vartau praeito pavasario vaizdus. Šilagėlės - tai tie augalai, kurie užkliuvo man šiandieną. Gražus, mielas, jaukus ir minkštas augaliukas. Labai nereiklus ir gana ilgai džiuginantis savo metamorfozėmis (nuo balandžio iki birželio).



Pulsatilla (šilagėlė) – priklauso vėdryninių (Ranunculaceae) šeimai. Šie daugiamečiai augalai krauna žiedinius pumpurus rudenį, todėl jie padengti tankiais pūkeliais. Taip augalas apsisaugo nuo šalčio. Pavasarį, kai tik atšyla, pūkuoti tvirti stiebai pradeda gana greitai augti ir aukštyn kelti pumpurus. Išauga 20-40 cm aukščio. Tuo pačiu metu auga ir labai gražūs pūkuoti ir minkšti ažūriniai lapai. Šilagėlės - nereiklūs augalai: gerai auga ir molingame, ir smėlingame dirvožemyje (mano sode žemė smėlinga). Galima jas sodinti saulėtose vietose ar nedideliame pavėsyje. Pas mane saulės jos gauna tikrai daug. Vienoje vietoje gali augti 10 ir daugiau metų. Kuo ilgiau auga, tuo tankesnis ir didesnis keras, daugiau žiedų ir grožio. Kaip ir dauguma kitų augalų, nemėgsta, kad juos kas nors stelbtų. Šilagėlės nemėgsta persodinimo (patikrinta). Žiedų spalva gali būti violetinė, balta, rudai raudona. Gražiai atrodo gėlynuose su pavasarinėmis gėlėmis - tulpėmis, narcizais. Man šilagėlės labai gražu su tulipa tarda, kurių geltoną spalvą atkartoja šilagėlių viduriukai.
Kai šilagėlės peržydi, numeta savo žiedlapius, ir pradeda formuoti sėklas, susidaro kažkas panašaus į pienės pūką, tik labiau patvaraus (ir norėdamas jo nenupūsi :)).


Man buvo gaila juos nupjauti, nes labai gražiai tiko su  šalia žydinčiu diktonu (Dictamnus albus).


Nupjovus, aš tuos žiedynus sėklynus :) sudžiovinau ir pakabinau žemyn "galva". Laikosi iki šiol.





5 komentarai:

  1. Thank you for your comment. I just want to tell you to keep the temperature below 20°C in the room during the winter. During summer it´s OK with high temperatures.
    Best regards/Randi

    AtsakytiPanaikinti
  2. kaip grazu :) turiu ir as keleta silageles kelmeliu.. sako, kad jos nepernesa kero dalijimo.. bet toks grozis tiesiog prasosi, kad jo butu kuo daugiau.. tad bandysiu siemet padalyti savo kera ir as :)
    isties, perzydejus ji lyg pavirsta piene.. kiek daug stebuklu gamtoje.. aciu Aukse uz grazios akimirkos foto :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labukas Salma, kažkur esu radusi (gaila, bet nepasižymėjau šaltinio) informaciją apie šilagėlių dauginimą, gal bus naudinga :
      "Jauni (1-2 metų) augalai turi vieną, nešakotą liemeninę šaknį, todėl jų kero negalima padalyti. Norint juos padauginti, ruošiami auginiai iš šilagėlių viršūninių ūglių. Sodinukai geriausiai įsišaknija sukarpyti ir pasodinti rugsėjo mėnesį. Augalas iškasamas, nuskinami lapai ir sudžiūvę ūgliai. Aštriu peiliu kere nupjaunami šilagėlių fragmentai, sudaryti iš pumpuro ir 2 cm ilgio šaknų atkarpos, bent iš dalies padengtos žieve. Žaizdos turi apdžiūti. Sodinukai užpilami durpėmis ar žemėmis ir paliekami vienai ar dviem dienoms šaltame rūsyje. Po to jie sodinami į drėgną žemę taip, kad pumpurai būtų prie paviršiaus. Žemė turi būti lengva ir ne per daug derlinga – tada lengviau įsišaknija. Sodinukai sodinami arti vienas kito ir gerai prispaudžiami žemėmis (nelaistomi, nes per didelis grunto drėgnumas gali sukelti šaknų puvimą). Vėlai rudenį sodinimo vieta pridengiama durpėmis ar šiaudais. Pavasarį, kai pasirodo lapeliai, šilagėles reikia persodinti į nuolatinę vietą. Pražys kitais metais."

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...