2014 m. gegužės 29 d., ketvirtadienis

DVI SAVAITĖS GEGUŽĖS

Vos už dviejų dienų baigsis pavasaris. Kaip visada šiek tiek liūdna, nes šis metų laikas man pats gražiausias ir mylimiausias.
 Dvi savaitės šilumos ir drėgmės skatino augalus augti ir žydėti. Bet su šitiek kenkėjų, kaip šiemet, man dar neteko kovoti. Labai tikiuosi, kad pastarosiomis dienomis atvėsęs oras neleis jiems taip stipriai plisti, nes vargšės rožės gali taip ir nepražysti.
Medėjantis bijūnas (Paeonia suffruticosa) šiemet džiugino savo trumpu (jam besiskleidžiant, užėjo liūtys), bet įspūdingu žydėjimu. Sukrovė gal penkiolika žiedų. Šalia jo augantis snaputis (Geranium phaeum) 'Samobor' labai  gražiai jam palaikė kompaniją.




Šių dviejų vasaržalių (metančių lapus) rododendrų spalvos gali sukelti akių skausmą :), bet simpatija jų rudeninės lapijos spalvai, man neleidžia jais atsikratyti. Galų gale, jie ne taip ilgai žydi, galima ir pakentėti (arba užsimerkti :).


Paprastasis putinas (Viburnum opulus) 'Roseum' šiemet ypatingai puošnus. Bijau, kad šakos nuo žiedų svorio neišlūžinėtų. Į kompaniją jam savo žiedų gausa nenusileidžia katžolė (Nepeta faassenii) 'Walker's Low'.


Rododendrai šiemet žydi ne itin gausiai. Lapai žiemą stiprokai apsvilo, todėl prarado dalį dekoratyvumo. Bet nieko tokio, tikiuosi per vasarą atsigaus :)

 
Net nežinau, kas man gražiau - šilagėlių žiedai, ar ažūrinės jų sėklų galvutės. Mieli pūkuotukai, tuoj pradės kristi, bet iki tol dar galima jais grožėtis.


Melsvės, tikros gėlyno ponios, plačiai sijonus paskleidusios ant vejos.


Pūkenis (Cotinus coggygria) šiemet neapšalo ir netgi sukrovė žiedus.


 Putinas, katžolė ir putinlapis pūslenis (Physocarpus opulifolius) 'Diabolo' "laiko" spalvą žalumoje :).

24 komentarai:

  1. Tikrai gražu, Aukse. Tau žoliapjovė tuojau bus nebereikalingas rakandas namuose :D...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aha, ir elektros susitaupys :D
      Tik vaikai burnoja, kad badmentono neįmanoma žaisti, nes vis į gėles tenka bristi. Na bet tai ką daryti, jeigu mama serga priklausomybe. Tik suprasti ir atleisti :)

      Panaikinti
  2. Daug jūsų sodo nuotraukų esu peržiūrėjusi,bet niekada nenusibosta.Atsiverčiu vėl ir vėl.Šiandien sustreikavo širdele,gulinėju už krūtinės susigriebusi.Laukiu draugės,atvežančios gudobelės tinktūros.Iš liūdnumo galvoju,pasižiūrėsiu kas pas jus naujo.Tai atrodo ir lašiukų nebereikės:) Pasistiebiau pro langa pasižvalgiau į savo gėlynėlius.Toks noras gyventi atsirado:) Eilinį kartą ačiū Jums Aukse.Tikrai neveltui kuriate savo bloga.Tikiu,kad daugybei žmonių jis reikalingas! Gaila,kad baigiasi pavasaris.Jis iš tiesų nuostabiausias metu laikas sode.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rita, iš visos širdies linkiu Jums sveikatos !
      Ir labai džiaugiuosi, kad esu nors šiek tiek naudinga.
      Pavasaris baigiasi, bet visa vasara dar prieš akis ! Besikeičianti gamta ir vaizdai už lango išties yra geras varikliukas ir įkvėpimas.
      Gražaus Jums artėjančio savaitgalio !

      Panaikinti
  3. So beautiful! Would love it if you would share at my 'Home Sweet Garden' party! Here is the link... http://creativecountrymom.blogspot.com/2014/05/home-sweet-garden-party-527.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kad jau šiandien esu "ligonis",tai peržiūrėjau ir filmuotą medžiagą iš sodo.Taip miela pamatyti gyvai (na nevisai,bet vis dėlto),ką esi šimtus kartu matęs nuotraukose.Gėlynai puikūs ir smagu,kad pakliuvo į TV! Beje,gal nustebinsiu,bet man pasirodė labai gražus kaimynų namelis.Tas,kur lyg iš kaimo su šiferiniu stogeliu:)
    Šaunuolė, Jūs Aukse,kad dalinatės savo sukurtu grožiu.Tai lyg misija: skleisti gėrį,gražumą.Juk galima daug ko pasimokyti,stebint Jūsų sodo gyvenimą ir pabandyti sukurti dar vieną soda Lietuvoje.Taip sakant sodas,po sodo ir akmenį pratašo:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rita, man kaimynų namelis (toks raudonai rudas su langinėm) taip pat patinka :) Kiek žinau iš jų pasakojimų - tai išgelbėta nuo melioracijos griovimo sena aukštaitiška troba. Tiksliau jos pusė, nes buvo taip vadinama "dviejų galų" troba.

      Panaikinti
  5. ОООООчень красиво! И с каким вкусом все посажено. Волшебно!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Олечка, спасибо за комплимент :)
      Красивых тебе выходных !

      Panaikinti
  6. Labai gražus pavasaris Tave aplankė Aukse :) žinoma jis toks tik Tavo dėka... čia tikrai gyvena meilė :) nuostabus obeliskas, gražios dienos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Salma !
      Obeliskas šiemet turi pražysti rože "New Dawn". Labai to laukiu. Žiedai jau sukrauti :)

      Panaikinti
  7. Jauku, vešlu, skoninga. Labai miela!!! Jei matyčiau tik nuotraukas, spėčiau, kad sodas ne Lietuvoje - primena gilesnes sodininkavimo tradicijas turinčių šalių sodelius. Labiausiai žavi išbaigtumo jausmas - jokių "kiaurymių" gėlynuose ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū už šiuos šiltus žodžius !
      Prieš septynerius metus, kai labiau pradėjau domėtis sodininkyste, žurnaluose žavėdavausi sodų vaizdais, kurie būdavo vešlūs ir tokie be jokių "kiaurymių". Tai buvo mano siekiamybė. Laikas bėgo, augalų mano sode daugėjo, senieji gerokai suaugo į nemažus kupstus. Bet vaizdas dar vis netenkina. Ir vėl sodinu, persodinu, ieškau :) Bet tai man teikia didelį malonumą. Jūs tikriausiai mane suprantate apie ką aš čia :)
      Gražaus Jums savaitgalio !

      Panaikinti
  8. Волшебный сад! с таким удовольствием рассматривала фотографии:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Алечка, большое спасибо за добрые слова !
      Я очень рада, что тебе понравились фотографии моего сада :)

      Panaikinti
  9. Ауксе, очень красиво! Прекрасно смотрятся рододендроны и хосты, мои тоже сейчас в цвету, а хосты задержались. Желтый рододендрон (азалия) у вас какой? Красный наверно Нова зембла?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, спасибо !
      Желтый рододендрон (азалия) у меня - Rhododendron molle. Но это не сто процентов, потому что точно сказать не могу. Это моя догадка :)
      А красный - это точно "Нова зембла". Каждый год прекрасно цветет и досточно скоро растет. Хорошое растение.

      Panaikinti
  10. Ауксе, как много цветущих растений у тебя в мае! Такое впечатление, что уже лето! И лужайка - такая зелёная, здоровая травка! Лето будет прекрасным в твоём саду!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jūsų kiemas nuosabus, tinklaraštis taip pat labai įdomus. Dėkui, kad dalinatės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū. Smagu, kad užsukote į svečius ir džiaugiuosi, kad Jums patiko. Senokai nerašiau nieko naujo, tad paskatinote mane pasitaisyti . Būtinai artimiausiu metu įkelsiu naujienų iš savo sodo :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...