2014 m. balandžio 1 d., antradienis

ERANČIAI (Eranthis)

Tarp pavasarinių pirmūnų -  snieguolių ir krokų -  mano sode ryškiu geltoniu žėri erančiai (Eranthis). Šiemet jie pražydo apie kovo 20 dieną, mėnesiu anksčiau nei pernai. Internete skaičiau, jog 2008 m. Lietuvoje jie žydėjo jau vasario mėnesį. Tad ankstyvumu jie nenusileidžia snieguolėms ir savo optimistiška spalva pavasarį į sodą šaukia. 
Erančių žiedai apie 2-3 cm skersmens, su tokia savotiška žalia apykakle apačioje. Pavasariniai princai :)
Erančiai (Eranthis) yra iš vėdryninių šeimos. Tai daugiamečiai žoliniai nedidelio ūgio (apie 10 cm) augaliukai. Mėgstantys tokias vietas, kur jiems žydint būna saulėta, o nužydėjus -  pavėsiukas (po krūmais, medžiais).  Dirvą turi būti lengva, puri ir nešlapia. Jų žydėjimas trunka apie porą savaičių (dabar jau eina į pabaigą).
Dauginami erančiai gumbeliais arba sėklomis. Aš pati sodinau gumbelius, pirktus parduotuvėje.  Jie visai nedidukai ir perdžiūvę gali nebesudygti. Tad sodinti reikia daug nedelsiant. Galima prieš sodinimą  juos pamirkyti keletą valandų vandenyje. Norint augalą persodinti, tai reikėtų daryti jam nužydėjus ir lengvai gelstelėjus lapeliams. Gumbelius  laikyti per vasarą iki rudens rizikinga, nes, kaip minėjau, jie greitai perdžiūva.
Praeitą pavasarį leidau erančiams sunokinti sėklas ir jas išbarstyti. Šiemet matau, jog jau yra sudygusių jaunų augaliukų. Tad šviežios sėklos yra tikrai daigios ir  surinkus sėti jas reikia vasarą arba rudenį. Tiesa, pradės jie žydėti tik po trijų ar keturių metų. Bet nieko tokio, palauksim :) 

Jokios ypatingos priežiūros erančiams nereikia. Po žydėjimo, jie subrandina sėklas ir nunyksta. Atsisveikina iki kito pavasario.

10 komentarų:

  1. Ir aš šį pavasarį erančiais džiaugiuosi. Pernai Jūsų bloge paskaičiau, nuotraukas pažiūrėjau ir nusprendžiau pabandyti:) Smagus augalas, tikiuosi jam mano sode patiks. Gražaus pavasario!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aiste ! Ankstyvas šiųmetinis pavasaris labai džiugina :)
      O erančiams tikrai turi patikti Jūsų sodas. Maniškiai auga gal net ne visai jų mėgstamomis sąlygomis, bet puikiai pasisėjo ir sudygo nauji augaliukai. Šita jų savybė tikrai gera. Norisi tokio auksinio kilimėlio.
      Smagu, kad padėjau atrasti naują augaliuką :)
      Aiste, o aš Jūsų gėlynų nuotraukose užmačiau rudbekiją 'Cherry Brandy', kuri man labai patiko savo spalva. Wisley sode nusipirkau sėklyčių ir šiuo metu auginu jos daigelius :) Nekantriai lauksiu jų žiedų.
      Ačiū !

      Panaikinti
  2. Ауксе, у вас в саду цветение, а у нас только начал таять снег в городе. Тает и снова падает:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aлечка, я посылаю тебе солнышко и ее тепло, чтобы снег побыстрее у вас растаял и пришла весна поскорее :) !

      У нас в этом году весна ранняя и уже листочки на деревьяx начали распускаться. Хотя последнии дни очень даже не теплые, ночами сильные заморозки. Но все и все уже живут весной .
      Красивого тебе дня - весеннего и солнечнего !

      Panaikinti
  3. У нас тоже весна ранняя но прохладная, часто только +5С. таких красавцев у меня нет, крокусы и тюльпаны подрастают.
    Хороших выходных, Ауксе!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Спасибо,Надежда !
      У нас прошлая неделя была также очень прохладная. А сегодня уже плюс 14 ! После небольшого дождя все стало подрастать на глазах.
      Такой погоде я точно рада :)

      Panaikinti
  4. Komentaras ne i temą:) Atsiverčiau jūsų 2012metų irašus.Pasižiūrėjau nuotraukas,sugalvojau,kad man reikia epimedžio,net sugalvojau iš kur aš jį "parausiu" (draugės sodelyje maciau jau išsiplėtusį) ir nusprendžiau pakilti nuo sofutės, bei pasidarbuoti gėlyne.Va čia tai jėga. Aukse, jūs taip įkvepiate darbams ir visą žiemą gelbstit nuo pavasario ilgesio:)Komentarus rasau retai (ne to amžiaus grupei,matyt priklausau),bet ziūrinėju jūsų įrašus kartais net kelis kartus dienoje.Ačiū Jums. Su Verbų Sekmadieniu.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...