2013 m. sausio 30 d., trečiadienis

PERSINĖ MARGUTĖ

Jau esu rašiusi apie savo sode auginamas margutes (http://manogardenstories.blogspot.com/2012/02/margutes.html). O apie vieną jų - Fritillaria persica žadėjau parašyti. Pildau savo pažadą. Gal kiek užtrukau, bet geriau vėliau negu niekada :).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sodinau pastarąją 2011 m. rudenį ir labai laukiau jos žydėjimo praeitą pavasarį. Matytos nuotraukos internete man darė didelį įspūdį. Tad nuo tada, kai tik pamačiau ją belendančią iš žemės, kiekvieną dieną stebėjau augimo, žiedų krovimo ir skleidimosi procesą :). Iš žemės ji pradėjo lįsti, kai orai gerokai sušilo. Taip elgiasi visos margutės, jos atsargesnės nei tulpės ar narcizai. Praeitais metais šiluma gana greitai išjudino visus augalus, tad ir persinės margutės iškišo savo viršugalvį jau balandžio antrą savaitę. Kai pamačiau, jog lenda du stiebeliai labai apsidžiaugiau, nes sodinau tik vieną svogūną (tiesa jis buvo nemažas,  mano kumščio dydžio). O kadangi tas svogūnėlis buvo toks visai nepigus, todėl du viename pradžiugino :).
 
 
 
Kaip jau minėjau ankstesniame savo pasakojime apie margutes, jos mėgsta puveningą, vidutino sunkumo dirvą, saulėtą vietą ar šviesų šešėlį. Tad ne išimtis ir persinė. Ją sodinau žemėje, pakankamai patręštoje kompostu ir, žinoma, žiemai stipriai pamulčiavau taip pat kompostine žeme. Žodžiu, stengiausi kaip įmanydama. Sodinimo gylis - tradicinė svogūninių augalų sodinimo taisyklė - trijų svogūnų aukštis. Apytiksliai - 15 cm.
 Augo margutė ne dienomis, o valandomis :). Per beveik penkias dienas ji ūgtelėjo štai taip ir jau matėsi žiedų užuomazgos. Supratau, jog žiedai bus tikrai du.
 
 
Balandžio temperatūra  tikrai lepino visus augalus. Mane net baimė ėmė, o kas bus jeigu užeis stiprios šalnos. Bet kam sukti galvą, kas bus jeigu bus :). Žiedpumpuriai pasirodė. O kada jie pajuoduos ?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vienas žiedynstiebis buvo stipresnis, o kitas silpnesnis. Na to ir reikėjo tikėtis. Pagal augalo aprašymą aukštis turi būti apie 80 cm, toks stipresniojo stiebo aukštis ir buvo.  Grožis skleidėsi pamažu. Tai buvo pirmosios gegužės dienos. Daugiažiedės margutės(Fritillaria imperialis) tuo metu jau žydėjo visu savo grožiu. Taigi persinė savo žydėjimu šiek tiek vėlyvesnė.
 
 
 
 
Rašoma, kad persinės margutės žiedai būna tamsiai rudi, melsvo atspalvio, nedideli, susitelkę po 20-30 į vieną ilgą žiedyną.  Manoji tikrai turėjo virš 20 tamsių mielų žiedelių. Tik jie buvo gana toli vienas nuo kito. Mano matytose nuotraukose jie buvo arčiau vienas kito. Bet nežiūrint to, ji man labai patiko. Nors kaip ir visi tamsialapiai ir tamsiažiedžiai augalai iš tolo ji nelabai matosi, jai reikia kažkokio fono. 
Bet iš arti man ji buvo tobula.
 


Žydėjo persinė margutė iki gegužės pabaigos. Kai žiedai tapo nebedekoratyvūs, aš juos nukirpau, o birželio mėnesio pabaigoje iškasiau svogūnėlius (kai pagelto lapai). Tai buvo du dideli svogūnai. Juos apdžiovinau lauke, o vėliau, visą vasarą, laikiau rūsyje. Rudenį vėl pasodinau. Na ir laukiu vėl šiemet žiedų, tikiuosi, dar gausesnių.
Va tokia visa istorija apie vieną gėlės svogūnėlį :).

19 komentarų:

  1. Какой интересный сорт, очень симпатичный!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Я люблю цветы темного цвета, экзотика такая :).

      Panaikinti
  2. Очень красивый цветок,а цвет какой чудесный и редкий! я такого цветка не знаю.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Аллочка, но рябчики (оранжевый или желтый бывает), ведь знакомы ? Так это из того - же семейства.
      Да, цвет у них оечнь хороший :).

      Panaikinti
  3. Thank you for leaving a comment on my blog, allowing me to become aware of your beautiful photos and plants! I'm not sure what language this is, but when I figure that out, I would very much like to become a follower... I'll have to play with the Google translator... Larry

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thank you for following and your sweet comment.
      My language is lithuanian. I know how difficult is sometimes to understand what was written with Google Translator.

      Panaikinti
  4. Aukse, у меня нет такого растения, а жаль. Буду смотреть в садовом центре, скоро собираюсь за семенами. Очень красивый рябчик!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Надежда, наверное рябчика весной будет трудно найти в садовом магазине. Я рябчики покупаю осенью. Хотя иногда их продавают цветущими в вазончиках. Этот -Fritillaria persica - действительно хорош своими темными цветками.

      Panaikinti
  5. grazus ziedai, spalva ir lapija, nebuvo matyta tokia margute. Margutes ir man labai patinka, tik mano paprastoji, tai iskasti nereikia, nebijo ziemos. grazaus vakaro Aukse.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš jos irgi neiškasinėsiu kiekvienais metais, ji gali žiemoti dirvoje, kaip ir kitos margutės. Čia pradžiai taip ją popinau :).

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ауксе, очень красивый цветок. И я тоже не знала о таком. У нас в садах растут только оранжевые, редко желтые. А темные рябчики растут у нас в дикой природе, это рябчик шахматный, вот такой: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Fritillaria_meleagris_002.JPG
    Очень больно видеть, как весной их продают тоннами на улицах. А ведь они занесены уже в Красную книгу.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. У меня в саду тоже есть рябчик шахматный, но пока еще маленький кустик из несколько луковичек. Но я представляю какая красота должна быть, когда он цветет в природе . У нас в Литве рябчик шахматный садовое растение, в лесу он не растет. Очень жалко, что люди не ценят того, что у них есть уникальное. Весной у нас тоже самое происхoдит, но с фиалками, их тоже продавают на улицах тоннами. Жалко смотреть. Никак не пойму такого поведения людей.

      Panaikinti
  8. цвет и впрямь экзотический. такой насыщенный. я себе в этом году желтый рябчик посадила, буду наблюдать, что получится. если мыши не съедят луковицу....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ох уж эти мыши, сколько бед от них в саду. Надо надеятся, Оля, что рябчик по вкусу им не понравится, да и запах у него скверный :). Я читала, что там, где растет рябчики не бывает кротов. Может быть и мышам он будет не по душе :).
      А желтый рябчик это красота ! Но цветет он у меня не каждый год почему - то .

      Panaikinti
  9. Я видела этот цветок, но другого цвета, оранжевого. У твоего цветка интересный аристократичный цвет! И я не знала, что он так быстро растёт! Спасибо, Auksé!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Прошлой весной в конце апреля температура поднялась до двадцати и все раслo не по дням а по часам. А у нас в мае еще бывают заморозки, поэтому я боялась за все свои растения. Но все обошлось и никто не пострадал :). В этом году я очень надеюсь, что этот рябчик будет еще красивее.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...