2012 m. balandžio 25 d., trečiadienis

ĮVAIRIALYPĖ ŠILINGĖ

Šilingė (Lysimachia) – mirsinių (Myrsinaceae) šeimos augalų gentis, kuriai priklauso žoliniai augalai su stačiais arba gulsčiais stiebais. Žiedai geltoni. Tokią informaciją galima rasti Vikipedijoje. Man šis augalas įdomus savo įvairiapusiškumu. Ji gali būti  žalialapė, margalapė ir tamsialapė, gali būti šliaužianti ar augti plačiu keru.
Kažkada kaimyniniame sklype akį patraukė ryškiai geltonai žydintis augalas. Jis man labai patiko. Paprašiau daigelio, kurį gavusi nedelsdama pasodinau. Pavadinimo taip ir nesužinojau, bet tuomet man jis nelabai ir rūpėjo. Vėliau, pradėjus domėtis, išsiaiškinau, jog tai - taškuotoji šilingė (Lysimachia punctata) – gerai augantis šviesioje vietoje, bet puikiai ištveriantis ir dalinį pavėsį (mano gėlyne ji auga pusiau pavėsyje) augalas. Mėgsta drėgnesnę dirvą. Žydintis augalas gana aukštas - iki 80 cm. Žydi birželio mėnesį. Po žydėjimo žiedus nukerpu. Vėliau ji vėl žydi pavieniais žiedais.  Vienintelė man nepatinkanti jos savybė (kai turiu mažai vietos) - intensyvus vietos užkariavimas. Ji plinta gana sparčiai. Todėl aš kiekvieną pavasarį kastuvu atkertu šaknis, nustatydama jai priklausantį plotą. Dauginama dalijant kerą.


Šilingės žiedai labai simpatiški. Jie lyg mažos geltonos žvaigždutės, kvepiančios. 


  Dėl savo lapų margumo man patinka margalapė taškuotosios šilingės veislė "Aleksander". Pavasarį margalapės šilingės jauni lapai labai gražūs, su švelniai rožiniu apvadu. Vėliau jie tampa žali su baltu apvadu. Užauga iki 50 cm aukščio. Žiedai ne tokie dekoratyvūs, kaip jos žalialapės giminaitės, bet šios koziris - margi lapai :).


Tamsialapė šilingė Lysimachia ciliata 'Firecracker' syn. Steironema ciliata - graži savo šokoladinės spalvos lapais. Ją aš pasodinau tik praeitą vasarą. Pastebėjau, jog mėgsta plėstis, kaip ir kitos šilingės. Vasaros viduryje ji žydi geltonais žiedais, kurie kontrastuoja su tamsiais lapais. Žiedeliai gana smulkūs, neišvaizdūs. Aukštis apie 50-60 cm (tiek užaugo per pirmą vasarą). Nežinau kodėl, bet iki vasaros pabaigos lapai pažaliavo. Gal per daug saulėtą vietą parinkau ? Ši šilingė mėgsta drėgnesnę, bet neužmirkstančią vietą, rekomenduojama sodinti prie tvenkinėlių ar sode, įmituojančiame laukinę gamtą. Dirva turėtų būti derlinga, vieta - saulėta ar pusiau pavėsis . 
















Šliaužiančioji šilingė  Lysimachia numularia "Aurea"- šliaužiantis, geltonos spalvos apvaliais lapais augalas. Žydi taip pat geltonais simpatiškais žiedais. Geriausiai auga vidutinio drėgnumo ir drėgnoje dirvoje. Pakenčia paunksmę, bet puikiai auga ir saulėje. Vienoj vietoj gali augti iki 8 metų. Stipriai plečiasi. Jei reikia, šią savybę galima gerai išnaudoti - apauginti didesnius plotus. Jei plėtimasis nepageidaujamas - tiesiog kastuvu atskelti tai, kas per daug :). Augalas puikiai tinka alpinariumams. Šliaužiančioji šilingė ankstyvą pavasarį dar nėra geltonos spalvos. Ji kiek rusva. Vėliau lapai tampa ryškiai geltoni.




Reziume - jei reikia gana greitai apauginti didesnį pliką plotą - šilingė tinkamas augalas. Nereikli ir sparti :).


6 komentarai:

  1. Man 'Alexander' gražiausias pavasarį, kai ūgliai būna raudoni. Labai gražios nuotraukos, Aukse :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pastebėjau, kad yra ir daugiau margalapių augalų, pvz. margalapis palemonas POLEMONIUM REPTANS "Stairway to heaven", kurie dabar pavasarį, turi gražų rausvą atspalvį. Vėliau rausvumas dingsta, bet dabar labai gražu. Man tokie patinka, augalai - chameleonai :).

      Panaikinti
  2. The beautiful 'Alexander' is here too!
    /Anette

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. For me "Alexander" is most beautiful now - in the spring :).

      Panaikinti
  3. labai grazi gyvatvore, as kaip tik siemet ieskau sprendimo kuo greitai savaja praplatinti.. ieskosiu aukstos silinges :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Salma, nuo tujų iki gėlyno juostos yra geras metras vejos, nes tujos meta šešėlį ir labai ištraukia drėgmę ir maisto medžiagas iš dirvos, todėl labai arti tujų sodinti kitų augalų nevertėtų (na nebent tuos, kurie nemėgsta "riebaus" :)). Yra dar viena šilingė, kurios neauginu - tai ančiasnapė šilingė Lysimachia clethroides, kuri, jei aš neklystu, yra aukštesnė ir žydi baltomis riestomis kekėmis, bei turi savybę stiprokai plėstis..

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...