2012 m. sausio 5 d., ketvirtadienis

SMULKIASVOGŪNINIAI AUGALAI

Smulkiasvogūniniai augalai

Na štai ir atėjo nauji metai. Aš visada laukiu to laiko, kai dienos, nors ir minutėmis, bet vis dėl to ilgėja. Nors prieš akis dar du žiemos mėnesiai (kovą tikriausiai irgi reikia skaičiuoti prie žiemos, vadinasi visi trys), guodžia, jog pavasaris artėja.
Labai laukiu pirmųjų pasirodandžių žiedų. Mano sode pirmieji būna krokai. Vieni gražiausių  Crocus King of the Striped“ - stambūs ir labai gražūs žiedai, aukštis apie 15 cm. Pernai pradėjo skleistis pirmąją balandžio mėnesio savaitę, vos nutirpus sniegui.

Savaitę vėliau savo žiedus parodo šviesioji sniegžydrė (Chionodoxa luciliaea). Tai labai nereiklūs ir lengvai plintantys daugiamečiai svogūniniai augalai. Gerai auga lengvuose, pralaidžiuose dirvožemiuose ir saulėtose ar iš dalies užpavėsintose vietose. Augaliuko aukštis vos 10-15 cm. Su kiekvienais metais kupstelis darosi vis tankesnis. 2011 m. sužydo antrą balandžio savaitę. Pasidaugino gana smarkiai vos per porą metų. Labai mielas augalas.

Šalia sniegžydrių esu pasodinusi sibirinę scylę (Scilla Sibirica). Ji sužydi šiek tiek vėliau nei sniegžydrės ir jų spalva tamsiai mėlyna (tačiau būna žydrų bei baltų). Šie augaliukai nemėgsta labai drėgnos, rūgščios ar labai kalkingos žemės. Gaila, bet neturiu kokybiškos jų nuotraukos.
Beveik kartu su sniegžydrėmis pasirodo ir puškinijos (Puschkinia Libanotica) žiedai. Jos pradėjo lysti iš žemės kartu su žiedelių užuomazgomis. Dirva šiems augaliukams turėtų būti puveninga ir laidi vandeniui, bet neperdžiūstanti. Mėgsta saulėtą vietą arba dalinį pavėsį. Plinta gana lėtai.

Dar vienas augalas, kuris džiugina kiekvieną pavasarį tai - tinkliniai vilkdalgiai (Iris reticulata) „Harmony“. Mėgsta šviesią ar lengvai užpavėsintą vietą. Dirva neužmirkstanti, vidutinio drėgnumo.  Pirmieji žiedeliai 2011 metais prasiskleidė balandžio 14 d. Žydėjo gausiai, susiformavo gražus kupstelis. Gal trumpai žydėjo todėl, kad staigiai pakilo oro temperatūra ir nebuvo lietaus, išdžiūvo žemė. Gražiai atrodė su šalia augančiais stambiažiedžiais violetiniais krokais. Baigė žydėti ketvirtą balandžio savaitę. Žydėjimas buvo gana trumpas. Auginu ir geltonžiedžius danfordo vilkdalgius (Iris danfordiae). Šie kažkodėl praeitais metais nežydėjo. Rekomenduojama svogūnėlius iškasti kasmet (arba kas 2-3 metus), bet mano vilkdalgiai vienoje vietoje žydi jau tris metus.

Būtinai noriu paminėti man be galo patinkantį augaliuką eritronį (erythronium) "Pagoda". Tai labai simpatiški, neaukšti (apie 25 cm), dekoratyviais margais lapais, augalai. Gražūs geltoni žiedai, panašūs į ciklamenus. Gerai dauginasi. 
Svogūnėliai savo forma primena šuns dantis, todėl angliškai jis vadinamas dog's-tooth.
Eritroniai mėgsta drėgnoką, puveningą dirvą. Pavasarį tinka šviesus pavėsis, o vasarą tai neturėtų būti itin saulės spiginama vieta, nes dirvožemis neturi perkaisti.

Tai dar ne visi pavasariniai "pirmūnai", bet apie kitus gal vėliau ...








1 komentaras:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...